the_interpreter.jpg

The interpreter

The interpreter

In deze louterende, droogkomische road-movie gaat de 80-jarige vertaler Ali Ungar op zoek naar de SS’er die zijn Joodse ouders heeft vermoord, en eindigt met diens 70-jarige zoon samen op reis naar Slovakije.

In de openingscène van THE INTERPRETER zien we Ali (Jirí Menzel) ietwat zenuwachtig de lift betreden van een Weens apartementencomplex. Ali heeft zich eerder in het dossier van SS Obersturmbannführer Graubner – niet toevallig ingeschreven in dit apartementencomplex – verdiept, en weet het zeker: deze Nazi-officier heeft in de Tweede Wereldoorlog in Slowakije zijn ouders vermoord. Het vuurwapen dat hij bij zich draagt stopt hij last minute alvast in zijn zak. Ali komt met een doel: wraak.

Zijn teleurstelling is dan ook groot als hij een­maal boven niet Graubner, maar diens zoon Georg (Peter Simonischek) treft. Die vertelt Ali schaamteloos dat zijn vader, die hij zijn hele leven gemeden heeft, in de oorlog wel honderden mensen heeft vermoord. En dat hij al een tijdje geleden is overleden. Na een stevige (en komische) woordenwisseling keert Ali huiswaarts, zijn kans op wraak verkeken.

Onverwachts klopt echter de volgende dag Georg bij Ali aan en hij vraagt Ali hem als vertaler te begeleiden op een ‘onderzoeksreis’ – netjes betaald overigens – om meer te weten te komen over zijn vader. Ali ziet een zakcentje wel zitten, maar belangrijker is dat hij hoopt via Georg eindelijk te kunnen achterhalen waar zijn ouders zijn begraven. Wat zich vervolgens ontvouwt is een fascinerende, tragikomische road-movie over twee totaal verschillende personen, die met elkaar gemeen hebben dat ze beiden het verleden niet kunnen loslaten, in een land dat liever niet aan de oorlog wordt herinnerd.