before_the_frost.jpg

Før Frosten (Before the frost)

Før Frosten (Before the frost)

Met wonderschoon en tegelijk intens camerawerk toont dit historische drama de hartverscheurende overlevingsstrijd van de oude Deense boer Jens tegen de elementen, zijn landgenoten en uiteindelijk zelfs tegen zijn onafhankelijke geweten.

1850. Met opnieuw een barre winter in aantocht en na een mislukte oogst en de noodgedwongen verkoop van een koe zit boer en weduwnaar Jens (Jesper Christensen) volledig aan de grond. Hij moet de monden van zijn dochter Signe (Clara Rosager) en de kinderen van zijn overleden zus zien te voeden. Met de dalende opbrengsten van zijn onvruchtbare grond is hij veroordeeld tot steeds grotere armoede. Hun uitzichtsloze bestaan zit gevangen in de patriarchale verhoudingen op het Deense platteland, waar kerk en geld de dienst uitmaken. Zijn status in die gemeenschap staat onder druk; onder protest moet hij voortaan in de kerk een paar banken naar achteren plaatsnemen, bij de dagloners en de zuiplappen.

Jens ziet kans op enige verlichting door een huwelijk te accepteren tussen zijn dochter en Ole, de zoon (met bruidsschat) van zijn buurman. Niet veel later krijgt hij echter van een Zweedse herenboer een ander aanbod dat hij welhaast niet kan weigeren. Het gaat in tegen zijn strenge geweten en hij zou er eerder gemaakte afspraken mee schenden. Het besluit dat hij na lang aarzelen en met het water aan zijn lippen neemt, heeft verstrekkende gevolgen.

Regisseur Michael Noer registreert aangrijpend en wonderschoon met zijn camera de winterse duisternis van Jens leven en blijft dicht op diens verweerde huid, in gevecht met de elementen, met de barre klei en met de al even weerbarstige standen-maatschappij. FØR FROSTEN is een bijna fysiek historisch drama dat je de beproevingen van een trotse, onafhankelijke burgerman laat meebeleven.