temblores.jpg

Temblores

  • regie: Jayro Bustamante

  • met: Juan Pablo Olyslager • Diane Bathen • Mauricio Armas

  • drama • 2019 • 107 min.

Temblores

Een ontgoochelend, fraai geschoten drama uit Guatemala over het droeve lot van huisvader Pablo. Nadat zijn relatie met een man bekend wordt leert hij de verontrustende schaduwkanten van het geloof kennen.

Bij thuiskomst – een wolkbreuk markeert het moment als een zondvloed – loopt Pablo in de salon onverhoopt zijn hele familie tegen het lijf. En niet om het een of ander. Het zal tot ver in de film onverwoord blijven, maar Pablo berokkent hen een onuitspreekbaar leed, meer dan onacceptabel in het ultrakatholieke Guatamala. Een zonde die zijn gegoede familie niet over haar kant zal laten gaan. Zelfs hem verstoten is geen optie, zich conformeren is het enige dat Pablo rest.

Als kijker gruwel je wanneer de gemeenschap Pablo vervolgens als pedofiel brandmerkt. Je snakt naar adem, hoopt op die ene heldhaftige speech, waarin Pablo voor zijn geaardheid uitkomt en respect krijgt. Maar niet in dit verstikkende katholieke ‘kalifaat’. Niet onder de ondraaglijke terreur van zijn eigen ‘geliefden’. Pablo kan niet anders dan zich dociel in hun religieuze kraam voegen. Met de zegen van het kerkelijk gezag mag zijn vrouw hem met een kleine zonde nog wat helpen ook.

De vraag of Pablo de sprong zal wagen naar een nieuw leven bij zijn kersverse geliefde Francisco, drijft de film voort. Een wereld waar mannen in alle vrijheid elkaar in luidruchtige bars kunnen ontmoeten – je voelt Pablo’s verademing bij die gedachte.

TEMBLORES is Jayro Bustamantes tweede film, na zijn indringende debuut IXCANUL over de discriminering van indianen, waarvoor hij een Zilveren Beer won. Opnieuw licht hij met bijbelse symboliek een tipje van de sluier op van een complex land vol verborgen kanten. En misschien toch met een sprankje hoop en begrip.