cat_stories.jpg

Cat stories

  • regie: Carmen Cobos

  • NED •documentaire • 2019 • 73 min.

Cat stories

Een Spaanse filmmaker die er zelf niets mee heeft, onderzoekt in deze aimabele documentaire waarom miljoenen Nederlanders wél zo hartstochtelijk van katten houden.

Carmen Cobos werkte als documentaire-producent samen met John Appel en Heddy Honigmann, o.a. bekend van BUDDY, het verrassende portret van hulphonden en hun baasjes. In CAT STORIES verbaast ze zich over wat zij ziet als een typisch Nederlands fenomeen: de kat als huisdier én vriend. Op zoek naar protagonisten verhuurt ze zich als kattenoppas aan diverse mensen. Met Spaanse nuchterheid en droge humor verkent ze in de verschillende huizen luchtig en onbevangen de omgang van mens met kat.

Over de vraag of kattenliefde wederzijds is – poeslief is immers zo vaak van huis als haar zelf belieft – blijken de meningen te verschillen. En waarom kennen we eigenlijk menselijke gevoelens toe aan onze katten, ook al laten ze hun haarballen achter op ons dure parket en moeten we een vieze kattenbak op de koop toenemen? Waarom geven we soms meer om deze vierpotige huisgenoten dan om onze eigen familieleden?

Een onverwacht emotioneel moment overtuigt Cobos er in ieder geval wel van dat de warme gevoelens die mensen voor hun huisdier koesteren echt zijn. Maar ze ondekt ook hoe snel pragmatisme om de hoek komt kijken bij ziekte of de (dreigende) dood van de beminde kat, ondanks oprechte trouw en vriendschap.

Cobos vermijdt de ‘schattigheid’ van de ontelbare populaire kattenfilmpjes die op internet zijn te vinden. En anders dan bij BUDDY en de enorm succesvolle Turkse kattenfilm KEDI, levert dat uiteindelijk een film op die meer over de baasjes gaat dan alleen over hun huisdieren. De omgang met onze geliefde katten zegt waarschijnlijk meer over onszelf dan we denken.