Celle que vous croyez

Als de 50-jarige Claire, die zich voordoet als de 24-jarige Clara, draagt Juliette Binoche met glans deze Franse psychologische thriller over een onbedoelde internetromance die volledig uit de hand loopt.

De gescheiden vijftiger Claire is net gedumpt door haar veel jongere vriend Ludo. Via diens vriend Alex wil Claire haar ex in de gaten blijven houden en maakt daartoe een vals profiel aan op een datingsite, als een twintiger genaamd Clara. Dat zet een hele reeks gebeurtenissen in gang, met onvoorziene gevolgen. Haar plan begint uit de hand te lopen wanneer Alex en de ‘virtuele Clara’ daadwerkelijk verliefd worden – hoewel ze elkaar in levenden lijve nooit hebben getroffen. Toch zal het van zo’n ontmoeting een keer moeten komen.

Los van deze intrigerende verhaallijn heeft regisseur Safy Nebbou bij zijn verfilming van het gelijknamige boek van Camille Laurens uit 2016 een sterke troef in handen: Juliette Binoche. Zij speelt met verve de hoofdrol van Claire/Clara, voor wie het verschil tussen de twee personages vervaagt.

In eerste instantie horen we van haar tegenspeler slechts de stem of lezen zijn berichtjes. Wie we wel vaker zien is de psycholoog aan wie Claire deze geschiedenis vertelt – regelmatig houdt ze overigens cruciale informatie achterwege. En daarmee zet ze zowel haar psycholoog als de kijker op het verkeerde been.

Juliette Binoche is in haar ‘dubbelrol’ volstrekt geloofwaardig, zowel in haar voorkomen als vertolking. Ze ís zowel de in het leven teleurgestelde Claire bij de therapiesessies als de jonge, verliefde Clara op de dansvloer of babbelend aan de telefoon met Alex. Spanning gegarandeerd.