au_bout_des_doigts_07.jpg

Au bout des doigts

Au bout des doigts

Van muzikale tot sociale ladder: het komt samen in dit prettige drama over klassieke muziek en een gepassioneerd pianotalent.

De 20-jarige Mathieu komt uit de banlieu van Parijs. Hij helpt zijn moeder en hangt wat rond op straat met zijn criminele vrienden. Wat niemand weet: als hij een piano ziet kan hij zich er niet van weerhouden die te bespelen. En hoe! De piano op het Parijse Gare du Nord is zijn vaste speelplek. Al blijft het daar opletten voor de politie...

Als hij bij een inbraak wordt gearresteerd, krijgt hij, dankzij de interventie van Pierre, de directeur van het conservatorium, de buitenkans om zijn zes maanden taakstraf te vervullen op diens prestigieuze school, als schoonmaker. Pierre (Lambert Wilson), is met Matthieu’s virtuose spel op de stationspiano bekend. Onder de indruk van zijn uitzonderlijke talent neemt hij hem onder zijn hoede en koppelt hem – onder enige dwang – aan de beruchte meester-instructrice ‘de gravin’ (Kirstin Scott Thomas), al zet hij daarvoor zijn eigen positie binnen het conservatorium op het spel.

In de voor hem onbekende sociale klasse van het conservatorium ontmoet Matthieu nieuwe mensen die hem inspireren, maar waarmee hij regelmatig ook botst. Ondanks zijn talent valt het studeren naast zijn taakstraf hem enorm zwaar. En waarom zou hij eigenlijk? En voor wie? Waarom niet terug naar zijn vrienden, die zich nergens van bewust zijn? In de wervelstorm van emoties waarin hij terechtkomt ontdekt Matthieu naast tegenslagen ook wat liefde en vriendschap is, van allerlei kanten.

In AU BOUT DES DOIGTS (‘binnen handbereik’) geeft de jonge Jules Benchetrit (Mathieu) de film een emotioneel gewicht en deelt zijn hoofdrol met het prachtige Tweede pianoconcert van Rachmaninov.