working_woman.jpg

Working woman

  • Ook van Michal Aviad:

  • Enigma
  • enigma.jpg

Working woman

Orna vindt een baan bij een projectontwikkelaar. Al gauw blijkt haar baas meer van haar te willen. Een psychologische thriller over hoe seksuele intimidatie langzaam het leven van een vrouw overneemt.

Dertiger Orna (Liron Ben-Shlush) woont met haar man Ofer en drie jonge kinderen in Jeruzalem. Omdat zijn nieuwe restaurant geen succes is gaat Orna op zoek naar een baan. Na een succesvol sollicitatiegesprek neemt projectontwikkelaar Benny – tijdens de diensttijd was hij haar officier – Orna aan als persoonlijke assistente. Het is een uitgelezen kans voor haar en ze blijkt bovendien een kei in haar werk. Het duurt echter niet lang voordat Benny zich van een andere kant laat zien. Complimenten over haar voorkomen gaan al gauw over in avances en een kus. Ze wijst dat af maar als feitelijke kostwinner van het gezin wil ze verder geen problemen maken en zwijgt erover tegen haar man. Hoewel Benny zijn excuses aanbiedt, is duidelijk dat dit voor hem pas een eerste begin is.

Een gespannen kat-en-muis-spel volgt waarin Benny zich ook op slinkse wijze in Orna’s priveéleven mengt. Op een zakenreis naar Parijs, waar Orna niet onderuit weet te komen, overschrijdt Benny alle grenzen. Verward en niet geholpen door de reacties van haar omgeving, duurt het even voordat Orna uiteindelijk haar eigen weg weet te kiezen en aan haar toekomst kan denken.

Regisseur Michal Aviad maakte eerder vooral documentaires (altijd over vrouwen). WORKING WOMAN is haar tweede speelfilm, waaraan ze overigens al ruim voor de onthullingen over Harvey Weinstein en de MeToo-beweging begon. Ze toont Benny niet als toevallige uitzondering, maar als een man die – doodnormaal – zijn natuurlijk instinct volgt om zijn macht te laten gelden.