spider.jpg

Spider

Spider

SPIDER van David Cronenberg is een film waarover je vantevoren eigenlijk niet teveel moet weten, omdat plotkennis de boel zou kunnen bederven. Maar laten we toch een tipje van de sluiter oplichten: SPIDER gaat over Dennis Clegg (Ralph Fiennes), een zonderlinge veertiger waarvan vanaf de eerste scène duidelijk is dat hij met zichzelf in de knoop zit. Hij beweegt vreemd, vertoont paranaoïde gedrag en sluit zich af van de mensen. In het begin van de film komt Clegg aan in Londen en belandt hij in een pension, waar hij met stukjes touw een gigantisch web in zijn kamer knoopt. Via een reeks flash-backs zie je hoe het zover heeft kunnen komen.
Het verhaal van SPIDER is zeer ingenieus geconstrueerd: in de flash-backs zie je scènes uit Clegg’s jeugd, maar tegelijk ook scènes waarbij hijzelf nooit aanwezig kan zijn geweest. Uiteindelijk weet je daardoor niet meer wat nu écht is gebeurd, wat herinneringen zijn en wat pure inbeelding is van de schizofrene Clegg.
Horror- en underground-specialist Cronenberg (EXISTENZ, CRASH, THE FLY) maakte met SPIDER zijn meest ‘normale’ film ooit. Afgezien van het overacteren van Fiennes – wiens schizofrenie wel wat subtieler had gemogen – valt er niets af te dingen op deze intrigerende film, waarin het web zich langzaam sluit...