littlecomrade_02.jpg

The little comrade

  • regie: Moonika Siimets

  • met: Tambet Tuisk • Helena Maria Reisner • Yuliya Aug

  • EST •drama • 2018 • 98 min.

The little comrade

Deze zachtmoedige verfilming van schrijver Leelo Tungal’s jeugdjaren op het platteland tijdens Stalins terreur in de jaren vijftig, was een van de grootste bioscoophits aller tijden in Estland.

De zesjarige Leelo, gevoelig gespeeld door de engelachtige Helena Maria Reisner, is slim en nieuwsgierig. Ze kan niet wachten op het nieuwe schooljaar wanneer zij eindelijk naar de provinciale school mag waar moeder Helmes (Eva Koldits) lesgeeft en vader Feliks (een overtuigende Tambet Tuisk) sportinstructeur is. Natuurlijk heeft Leelo geen enkele besef van wat zich in het land afspeelt onder Stalin. Ze wil niets liever dan zelf een ‘jonge pionier’ zijn, met een mooie rode sjaal en vrolijke strijdliedjes. Haar vaders chagrijnige reacties daarop zijn voor haar een raadsel. Ze kan niet bevroeden dat zij ook nooit een ‘kleine kameraad’ zal worden, met potentiële staatsvijanden als haar vrijgevochten moeder met ‘nationalistische tendensen’ en hun vader die ooit voor Estland naar de olympische spelen ging.


Wanneer haar moeder gearresteerd wordt door de geheime dienst, betekent dat voor Leelo het begin van een periode vol verwarring. Terwijl haar zorgzame vader alles zo normaal mogelijk wil laten lijken, zoekt Leelo telkens opnieuw naar verklaringen waarom mama zo lang wegblijft. Was ze niet braaf genoeg? Moet papa schonere kleren aan? Had ze nou wel of niet Russisch moeten praten? In soms schrijnende, soms grappige situaties brengt ze onbedoeld en onbegrepen anderen in gevaar, net als ze haar beste beentje voor probeert te zetten.

THE LITTLE COMRADE is prachtig vormgegeven en sterk geacteerd. Dat het scenario uitgaat van het getraumatiseerde perspectief van de jonge Leelo is een gouden greep, met als prettig bijeffect dat de kijker die onbekend is met de Estlandse geschiedenis, het verhaal alleen maar beter meebeleeft.