preloader.gif wo 21 20:30
AUGUSTUS
086_gerhard_richter_painting_galerie03_1400x788.jpg

Gerhard Richter painting

  • regie: Corinna Belz

  • met: Gerhard Richter • Norbert Arns • Hubert Becker

  • DUI •documentaire • 2019 • 97 min.

Gerhard Richter painting icon_reserveer.png

Een filmmaker hoort eigenlijk niet mee te kijken, maar de wereldberoemde kunstenaar Gerhard Richter (1932) laat het gelaten toe.

Deze documentaire is niet zozeer een biografie – zie daarvoor WERK OHNE AUTOR – maar toont vooral Richter’s creatieve proces in actie, waarbij elke volgende veeg een eerdere ongedaan maakt en iets nieuws creëert. Het blijkt fascinerend filmmateriaal. De nog steeds actieve kunstenaar trekt met een reusachtige spatel al ploeterend brede banen verf over zijn doeken. Het geeft zijn (met name) abstracte schilderijen hun typische, uitgeveegde karakter.


Deze film is deze zomer onderdeel van de Filmbundel ‘Kunstenaarsleven

De hoofdpersoon in het gelaagde drama WERK OHNE AUTOR is geïnspireerd op de befaamde Duitse schilder Gerhard Richter (1932) – hij ontkende overigens elk verband tussen de film en zijn leven. In de documentaire GERHARD RICHTER PAINTING wordt het werk van deze mediaschuwe kunstenaar zonder fictieve componenten over het voetlicht gebracht. Het Deense MESTEREN, dat zich afspeelt in het kunstenaars-milieu van Kopenhagen, is dan wel weer een heerlijk over de top-drama over twee gezaghebbende kunstenaars, een vader en zoon.

- - - - -

Filmzomer 2019
Filmbundel 6: Kunstenaarsleven


- - - - -

Filmzomer 2019
Het programma van juli en augustus heeft dit jaar een nieuwe opzet: de Filmzomer van het Filmhuis is opgebouwd uit acht filmbundels, elk met een specifiek thema. In iedere bundel zit één nieuwe film om verrast door te worden (zoals EL REINO), aangevuld met een bijpassend hoogtepunt uit het afgelopen seizoen (mocht u die gemist hebben of nog eens willen zien).

Elke derde titel in een filmbundel is een comeback van een onderscheidende oudere film. Sommige verdienen nu eenmaal het grote doek.

Elke filmbundel waarvan u alle drie de films bezoekt levert een vrijkaartje op voor ná de Filmzomer – bewaar daarvoor wel uw entreebewijzen. En mocht u zelf een heel andere filmbundel ontdekken tussen onze 24 zomerfilms, dien die dan gerust in, met uw motivatie. Met een beetje mazzel belonen we die ook! Ook hier geldt: bewaar uw drie (of meer) filmkaartjes.