preloader.gif do 25 20:30
preloader.gif di 30 14:00
JULI
preloader.gif za 03 21:15
preloader.gif zo 11 20:00
preloader.gif ma 19 20:30
AUGUSTUS
tel_aviv_on_fire_st_10_jpg_sd_high.jpg

Tel Aviv on fire

  • regie: Sameh Zoabi

  • met: Kais Nashif • Lubna AzabalMaisa Abd Elhadi

  • BEL/FRA/ISR/LUX •drama, komedie, romantiek • 2018 • 97 min.

Tel Aviv on fire icon_reserveer.png

Met een vette knipoog schetst deze komedie hoe een Palestijn door een Israëliër wordt gedwongen om een razend populaire tv-soap naar zijn hand te zetten.

De Palestijn Salam is productie-assistent bij de soapserie Tel Aviv On Fire, waarin de vrouw van een Palestijnse verzetsstrijder als spionne een Israëlische generaal moet inpalmen. Met zijn nostalgische blik op de jaren zestig, in de periode voor de Zesdaagse Oorlog, is de eigenlijk antizionistische soap niet alleen in Palestina razend populair, maar ook in Israël. Om dat zo te houden, blijft maar onduidelijk of de spionne voor haar Palestijn of toch voor de generaal zal kiezen.

Bij het Israëlische checkpoint dat Salam dagelijks passeert onderweg naar de studio in Ramallah, schept hij op dat hij meeschrijft aan het scenario voor Tel Aviv On Fire. Daarmee trekt hij de aandacht van wachtpostcommandant Assis, die zijn kans schoon ziet via Salam de serie een meer pro-Israël karakter te geven. Dagelijks dwingt de commandant nieuwe plotwendingen af, die Salam – inmiddels daadwerkelijk opgeklommen tot scenarist – slinks in de verhaallijn probeert te verwerken. Maar lang kan dat niet goed gaan.

De heerlijke satire TEL AVIV ON FIRE zet alle absurde en overdadige kanten van het genre in, en schetst tegelijkertijd luchtig de absurde werkelijkheid en ongelijkheid van het Palestijnse bestaan.


Deze film is deze zomer onderdeel van de Filmbundel ‘Leven in het Nabije Oosten

De Israëlische komedies TEL AVIV ON FIRE en THE FAREWELL PARTY vormen een mooi tegenwicht voor het hartverscheurende Libanese drama CAPHARNAÜM zoveel bezoekers trok dit voorjaar. Komedies uit het Nabije Oosten? Ja, ze bestaan en bereiken zelfs ons land, meestal dankzij successen op internationale filmfestivals. Zo scoorde TEL AVIV ON FIRE, dat zich afspeelt op de West Bank, dit jaar op het IFFR hoge ogen, maar ging CAPHARNAÜM er uiteindelijk met de publieksprijs vandoor.

- - - - -

Filmzomer 2019
Filmbundel 4: Leven in het Nabije Oosten


- - - - -

Filmzomer 2019
Het programma van juli en augustus heeft dit jaar een nieuwe opzet: de Filmzomer van het Filmhuis is opgebouwd uit acht filmbundels, elk met een specifiek thema. In iedere bundel zit één nieuwe film om verrast door te worden (zoals EL REINO), aangevuld met een bijpassend hoogtepunt uit het afgelopen seizoen (mocht u die gemist hebben of nog eens willen zien).

Elke derde titel in een filmbundel is een comeback van een onderscheidende oudere film. Sommige verdienen nu eenmaal het grote doek.

Elke filmbundel waarvan u alle drie de films bezoekt levert een vrijkaartje op voor ná de Filmzomer – bewaar daarvoor wel uw entreebewijzen. En mocht u zelf een heel andere filmbundel ontdekken tussen onze 24 zomerfilms, dien die dan gerust in, met uw motivatie. Met een beetje mazzel belonen we die ook! Ook hier geldt: bewaar uw drie (of meer) filmkaartjes.