filmstill.jpg

Home away from home

Home away from home

De van oorsprong Zuid-Koreaanse beeldend kunstenaar Do Ho Suh (wiens werk te zien is in Museum Voorlinden) is altijd in transit, altijd onderweg. Deze inspirerende documentaire schetst hoe juist hij met zijn installaties op zoek is naar 'plek' en thuis.

Al sinds hij emigreerde uit Korea pendelt Suh tussen zijn huizen in Londen, atelier in New York en studio in Seoul (in een van de paleisachtige tuingebouwen van zijn ouders, waar hij opgroeide). Zelf altijd op doorreis, is hij geobsedeerd door hoe ruimte en omgeving onze identiteit en ons zelfbeeld bepalen. Wat maakt een huis een thuis in verschillende continenten en culturen, niet alleen fysiek maar ook emotioneel?

Zijn architecturale installaties bestaan uit objecten en ruimtes van flinterdunne transparante stoffen in heldere kleuren. Het zijn exacte replica’s uit Suh’s (voormalige) huizen, zoals dat van zijn ouders, gemaakt van indigoblauwe zijde. Deze persoonlijke 'plekken', die even tastbaar als ongrijpbaar zijn, en vederlicht en doorschijnend als in een droom, passen fysiek in een koffer die hij met zich meedraagt. 'Thuis' betekent voor hem vooral een mentale ruimte en met zijn kunstwerken daagt hij de kijker uit vraagtekens te zetten bij de eigen beleving daarvan.

De documentaire HOME AWAY FROM HOME laat de wijze en inspirerende wereld van Suh's ouders zien, toont hem terwijl hij bezield als een monnik zijn huizen herschept, en laat ons de kwetsbaarheid voelen van de relatie die we hebben met ons verleden, met ons huis en thuis.

Bij deze eenmalige voorstelling met een korte introductie over Suh's werk is regisseur Marjoleine Boonstra te gast.

Van 18 mei t/m 29 september exposeert Suh in Museum Voorlinden in Wassenaar tekeningen, sculpturen, videowerk en magische installaties.