minding_the_gap.jpg

Minding the gap

  • met: Keire Johnson • Bing Liu • Zack Mulligan

  • USA •documentaire • 2019 • 93 min.

Minding the gap

Deze Oscar-genomineerde, navrante coming-of-age-documentaire – gefilmd over een periode van twaalf jaar – verkent hoe skateboarden zowel de nodige uitvlucht als expressie biedt aan een jonge filmmaker en zijn companen.

Het begint als een wat onsamenhangende video van een skater (Bing Liu) die zo spectaculair mogelijk de capriolen van zijn twee medeskaters (Keire Johnson en Zack Mulligan) probeert vast te leggen. Twaalf jaar filmmateriaal verder is het de kijker duidelijk dat skaten voor dit trio uit Rockford, Illinois, niet zomaar ontspanning is, maar een heuse vlucht uit een harde werkelijkheid. Het is hun manier om uitdrukking te geven aan pijnlijke zaken waarvan ze niet weten hoe erover te praten.

Liu liet zijn film organisch ontstaan, interviewde zijn hoofdpersonen en keek rustig aan waar dat heen ging. Achter deze jongens die stoer en vrolijk-onbeschadigbaar met hun decks vallen en opstaan, blijkt een verleden te zitten van armoede en afwezige, werkeloze vaders, van mishandeling en misplaatse mannelijkheid in dysfunctionele gezinnen. In een pijnlijk intieme scene, bevraagt Liu zijn eigen moeder erover. Geweld lijkt stevig verankert in deze kleinstedelijke gemeenschap in het Middenwesten, de 'rust belt' van de VS, waar Zack op het punt staat zijn jonge zoontje aan te doen wat hij zelf heeft meegemaakt. Dat de moeder, zelf nog tiener, haar lot in eigen handen neemt om hun kindje op te voeden biedt daarbij een sprankje hoop.

MINDING THE GAP biedt noch tiener-nostalgie, noch een rooskleurig toekomstperspectief. Het is een geslaagd en hartverwarmend portret van drie jonge mannen met onverwerkte jeugdtrauma's, die elk op hun eigen manier stappen zetten naar volwassenheid, ondertussen worstelend met leven, verlies en verantwoordelijkheid.