fall_of_the_american_empire.jpg

The fall of the American empire

  • regie: Denys Arcand

  • met: Alexandre Landry • Maripier Morin • Rémy Girard

  • CAN •komedie, misdaad • 2019 • 127 min.

The fall of the American empire

In deze luchtige, sociaal getinte combinatie van satire en krimi rond buitensporige rijkdom en het kapitalisme, komt een filosofisch ingestelde twintiger per ongeluk in het bezit van een enorme som geld.

'De grootste schrijvers waren zo dom als een ezel. Tolstoy verbood zijn personeel om gevaccineerd te worden. Louis-Ferdinand Céline ontvluchtte Frankrijk om zich bij de SS aan te sluiten. Hemingway dacht dat hij een goede bokser was.' De zweverige Pierre-Paul weet vol passie te betogen dat alleen domme mensen rijk worden, want in een maatschappij waarin alles om winst draait, is intelligentie – hij heeft er zelf heel veel van – eerder een handicap dan een voordeel. Daarmee is het centrale thema van Denys Arcand's Canadese drama meteen benoemd: wat doet geld met een mens?

Pierre-Paul is afgestudeerd in de filosofie en heeft een baantje als koerier in Quebec. Ironisch genoeg is het juist hij die bij een mislukte overval -- in een opwelling, dat wel – twee achtergebleven sporttassen met grote sommen geld achterover drukt. En Pierre-Paul's opmerkelijke geweten vertelt hem ook dat dat geld niet in de handen van de overheid hoort te vallen. Hij benadert daarom The Brain, een crimineel die zich in de gevangenis geschoold heeft tot fiscaal expert. Onbedoeld wordt daarna ook de intellectuele call girl Camille Lafontaine – uitgenodigd als kadootje van Pierre-Paul aan zichzelf – ingewijd in zijn plannen, wanneer zij hem redt van de politie. Op verrassende wijze probeert het vindingrijke gelegenheids-trio vervolgens het geld te onthouden aan de autoriteiten, waarbij Camille's clientèle vol rijke mensen uit de financiële sector goed van pas komt.

Deze mix van ingrediënten maakt THE FALL OF THE AMERICAN EMPIRE tot een vlot sprookje, of zoals The Hollywood Reporter het benoemd: 'a PRETTY WOMAN for socialists'.