les_invisibles.jpg

Les invisibles

  • regie: Louis-Julien Petit

  • met: Patricia Mouchon • Khoukha Boukherbache • Bèrangére Toural

  • FRA •drama, komedie • 2018 • 102 min.

Les invisibles

Als hun dagopvang voor dakloze vrouwen wegbezuinigd dreigt te worden, voelen vier sociale werksters zich gedwongen alle regels aan hun laars te lappen. Een warme tragiekomedie over menselijke vitaliteit en saamhorigheid.

In regenachtig Noord-Frankrijk runnen vier goedwillende dames een dagopvang. De dakloze vrouwen die ze elke ochtend ontvangen mogen ze geen slaapplek aanbieden, want daarvoor is vijftig kilometer verder een voorziening bedacht. Moeizaam proberen ze de vrouwen, elk met hun eigen sociale 'mankement' – soms even grappig als schrijnend – te re-integreren in de maatschappij, zoals bureaucratisch vereist. Als van bovenaf het besluit valt dat het centrum niet voldoende resultaten levert en ook nog eens zonder compassie de bulldozer over een tentenkampje gaat, is de maat vol. In het geheim laten ze de vrouwen voortaan in het centrum overnachten en starten de leidsters een ware kruistocht om bij hun 'klanten' onvermoede talenten aan te boren en hun leven weer op de rit te krijgen. Daarvoor confisqueren ze de naastgelegen loods en stap voor stap leren de vrouwen elkaar en zichzelf kennen, en weer te lachen en te dansen.

Regisseur Petit liep een jaar mee met deze dakloze dames, die maatschappelijk vaak net buiten de boot vielen om daarvan de zware gevolgen ondervinden. Hij modelleerde zijn oprechte film naar hun eigen verhalen en laat hen overtuigend zelf spelen. Dat levert niet alleen kleurrijke personages op en veel komische situaties waarin zij kunnen sprankelen, maar geeft de film ook documentair en sociaal karakter. In tegenstelling tot de vaak gewelddadige gele-hesjes-protesten in Frankrijk dit jaar, strijden deze doortastende vrouwen, net als de film zelf, opgewekt en met humor tegen onrecht en het gevoel van machteloosheid. Verbondenheid en creativiteit maken het verschil, zoals ze tot hun eigen verbazing zullen ontdekken.