arctic.jpg

Arctic

  • regie: Joe Penna

  • met: Mads Mikkelsen • Maria Thelma Smáradóttir

  • IJS •avonturenfilm, drama • 2018 • 98 min.

Arctic icon_trailer.png

Midden in een kille ijsvlakte op de Noordpool ligt een neergestort vliegtuig. Wanhopig maar ordelijk schrijft de enige overlevende, piloot Overgård (Mads Mikkelsen), iets met koeienletters in de sneeuw: ‘SOS’.

Overleven, dat is Overgård’s enige doel. Zijn honger stilt hij met zelf gevangen vis, die hij rauw eet. Enige warmte vindt hij in het wrak van zijn vliegtuig waar hij ook veilig is voor hongerige ijsberen. Wanneer eindelijk een helikopter nadert – een opkomende sneeuwstorm in het kielzog – lijkt zijn beproeving voorbij. Ongelukkigerwijs stort deze bij de landingspoging door de harde wind neer, waarmee Overgård’s laatste hoop op redding in de grond wordt geboord. Tot overmaat van ramp zal blijken dat de enige overlevende continu buiten bewustzijn is. Daarmee komt ook nog eens de zorg voor deze vrouw op zijn schouders te rusten. Als uitweg lijkt een riskante tocht over het ijs, in barre omstandigheden, nu onontkoombaar.

ARCTIC werd vorig jaar voor het eerst vertoond op het filmfestival in Cannes en is geregisseerd door de Braziliaanse YouTube-ster Joe Penna. Dat het een debuutfilm betreft zal weinig mensen opvallen; de fraaie manier waarop Penna de on-vergevingsgezindheid van de natuur weet vast te leggen getuigt van veel talent. Het meest in het oog springend is de acteerprestatie van Mads Mikkelsen; hij slaagt er moeiteloos in zonder woorden – de film kent immers amper een dialoog – zowel het onbaatzuchtige personage als de benarde situatie waarin deze zich bevindt, over te brengen. De Volkskrant bestempelde de film dan ook als een ‘fenomenale onemanshow’.