sofia.jpg

Sofia

Sofia icon_trailer.png

Regisseur Meryem Benm’Barek vertelt het verhaal van de 20-jarige Sofia die ongewenst zwanger blijkt te zijn, maar niet gehuwd, wat in Marokko strafbaar is. De familie stelt alles in het werk om een gevangenisstraf te voorkomen.

Wat een gezellig familiedineetje had moeten worden eindigt in een nachtmerrie. Allereerst voor Sofia (Maha Alemi), die met buikkrampen de keuken in vlucht, gevolgd door haar nicht Lena (Sarah Perles). Deze studeert medicijnen en begrijpt meteen wat Sofia blijkbaar al die tijd ontkend heeft, namelijk dat ze zwanger is en op het punt staat te bevallen. Lena realiseert zich bovendien dat ze snel moet handelen zonder Sofia’s ouders in te lichten. Door háár connecties wordt Sofia in het ziekenhuis geholpen, mits ze binnen 24 uur een huwelijksakte kan overleggen; anders is ook de behandelend arts strafbaar.

Sofia brengt een gezonde dochter ter wereld en op aandringen van Lena wijst zij Omar, een jongen uit een van de slechtste wijken van Casablanca, aan als vader. Sofia’s ouders zijn diep vernederd en vol wrok jegens haar en dringen er bij Sofia en Lena op aan contact te zoeken met Omar en zijn familie. Hij ontkent aanvankelijk alles, waarna beiden in hechtenis worden genomen. Dankzij de financiële steun en inzet van met name tante Leila (Lubna Azabal), de moeder van Lena, kunnen ze een advocaat in de arm nemen. En onder de voorwaarde dat Omar met Sofia trouwt worden ze vrijgesproken.

Een groot traditioneel huwelijksfeest volgt en hoewel Omar niet blij is met zijn nieuwe status, biedt deze hem wel een uitweg uit zijn deplorabele situatie. Daarmee is echter nog niet voor iedereen de nachtmerrie ten einde...