miel_emile.jpg

Miel-Emile

  • regie: Peter van Houten

  • met: Emile Raaijmakers / Rilke Raaijmakers

  • NED •biopic • 2018 • 145 min.

Miel-Emile icon_trailer.png

In deze hypnotiserende documentaire van Peter van Houten volgen we Emile Raaijmakers, een hartverwarmende man die in de Franse Pyreneeën reflecteert op de moeizame relatie met zijn dictatoriale vader, de Nederlandse kunstenaar Pierre Raaijmakers.

Cineast Peter van Houten maakt poëtische en liefdevolle slow cinema, en daarin past ook dit nieuwe Raaijmakers-portret; eerder volgde hij gedurende zes jaar Emile’s broer Jean-Marie, een oude boer/pastoor die waakt over een twintigtal dorpjes in de Pyreneeën (LA VIE DE JEAN-MARIE). Vader Pierre, oorspronkelijk uit katholiek Brabant, had daar in 1948 een berg gekocht waar hij als een tiran de scepter zwaaide over zijn gezin met twaalf kinderen.

De nu bijna 80-jarige Emile (ook wel Miel genoemd) heeft wellicht het meest geleden onder zijn vaders autoritaire opvoeding. Al bij het horen van zijn stem werd Miel misselijk: ‘Ik wou constant uit de buurt van mijn vader zijn.’ Als mede-slachtoffer van de patriarchale terreur kon Emile’s moeder zich goed inleven in haar zoon en hem de nodige ouderlijke warmte geven – haar intieme brieven, in de film voorgelezen door Emile’s dochter, getuigen daar mooi van.

Emile’s open en eerlijke anekdotes gaan over de problematische relatie met zijn vader en zijn naderend levenseinde. Daarnaast filosofeert hij – de bergtoppen van Cabrils schitteren daarbij op de achtergrond – over zoiets als de schoonheid van hoe de wind met de klaprozen in de achtertuin speelt: ‘Eigenlijk slapen we de hele tijd. Terug in de saaie alledaagse realiteit, zoals ze dat noemen. Terwijl dat andere wonderbare, dat is er nog altijd. De hele tijd.’