het_part_gevoel.jpg

Het Pärt gevoel - het universum van Arvo Pärt

  • regie: Paul Hegeman

  • NED •documentaire • 2019 • 75 min.
  • Ook van Paul Hegeman:

  • Janine
  • janine.jpg

Het Pärt gevoel - het universum van Arvo Pärt icon_trailer.png

Deze fascinerende muziekdocumentaire duikt in het universum van de Estlandse, nog levende componist Arvo Pärt. Kenners en uitvoerenden van zijn werk proberen zijn spirituele composities in woorden te vatten. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig.

Tijdens een repetitie van het Cello8ctet Amsterdam zit Arvo Pärt (1935) op het puntje van zijn stoel, de handen gevouwen, één en al concentratie. ‘Het moet als een liefdesverhaal klinken,’ is zijn reactie. De lijnen moeten langer klinken en hij mist de homogeniteit in de klank. Het is zwoegen voor de cellisten, maar aan het eind van Paul Hegeman’s documentaire zien we hoe een ontroerde Pärt het Amsterdamse octet bedankt na de uitvoering van Summa, een compositie uit 1980.

Als kijker ben je intussen heel wat wijzer geworden. Want hoe komt het dat werken als Fratres, Tabula Rasa, Für Alina, The Deer’s Cry en de Kanon Pokajanen zoveel mensen in het hart raken? Kenners van Pärt’s werken proberen op deze vraag een antwoord te formuleren. Daarbij vallen ze geregeld terug op metaforen om grip te krijgen op de essentie van zijn composities, die qua noten simpel maar qua klankkleur extreem moeilijk zijn. Zo ziet choreograaf Jiří Kylian zijn werk als lopen op dun ijs: ‘Prachtig, maar er ligt altijd een soort gevaar op de loer. Het geeft de muziek diepte.’ Artistiek leider van Amsterdam Sinfonietta, Candida Thompson, betreedt door zijn muziek een andere wereld, ‘Je wordt plotseling ergens opgetild.’ En volgens regisseur Alain Gomis laat Pärt in zijn muziek ruimtes weerklinken.

In HET PÄRT GEVOEL worden beschouwingen van tien deskundigen annex bewonderaars afgewisseld met fragmenten uit repetities en uitvoeringen. Het is een boeiende en informatieve mix waarin we de mens en componist Pärt iets beter leren kennen.