kabul_city_in_the_wind.jpg

Kabul, city in the wind

  • regie: Aboozar Amini

  • AFG/DUI/JAP/NED •documentaire • 2018 • 88 min.

Kabul, city in the wind

De hoofdstad van Afghanistan – Kabul – wordt tot op heden regelmatig geteisterd door aanslagen. Deze sfeervolle documentaire tracht de angst in het dagelijks leven van de bevolking vast te leggen.

KABUL, CITY IN THE WIND volgt daarbij het leven van buschauffeur Abas en de familie Amiri. Abas heeft naast zijn familie, zijn hasj en zijn zangkunsten eigenlijk weinig om plezier mee te beleven. Rondkomen als buschauffeur is vooral lastig, helemaal in een stad als Kabul. Want wie is er nou gek genoeg om in een gammele bus te stappen als er elk moment een aanslag gepleegd kan worden?

Het zijn de hectische omstandigheden als deze waardoor de kinderen van de familie Amiri genoodzaakt zijn snel volwassen te worden. Afshin – de oudste zoon van de familie – neemt zijn verantwoordelijkheid voor zijn broertjes dan ook heel serieus. Als zijn vader vanwege zijn veiligheid naar Iran vertrekt, moet Afshin plotseling de taak als hoofd van de familie overnemen. En hij vervult zijn nieuwe rol daadwerkelijk op bewonderenswaardige wijze.

KABUL, CITY IN THE WIND was de openingsfilm op de International Documentary Festival Amsterdam (IDFA). De documentaire is geregisseerd door de Afghaans-Nederlandse filmmaker Aboozar Amini, die op zijn veertien- de met zijn broer naar Nederland vluchtte. In 2009, inmiddels volwassen, besloot hij Kabul opnieuw te bezoeken: ‘Mijn eigen stad. Ik was een volstrekte buitenlander geworden, een vreemde... Ik zag een dief iets stelen, ik zag een stonede chauffeur – het dagelijkse carnaval. Ik zat achter in de auto. Kijken, luisteren, niets zeggen. Eerst één dag. Toen nog een, en nog een. Tot ik dacht: hier moet ik een film over maken.’

Het resultaat is een scherp observerende documentaire waarin niets geromantiseerd wordt.