stan_and_ollie.jpg

Stan & Ollie

Stan & Ollie

Stan Laurel en Oliver Hardy zijn in hun nadagen als ze in 1953 op theatertour door Engeland trekken. Het publiek loopt niet meteen warm voor het duo. Ook zakelijk hebben ze problemen. Een innemende, nostalgische en goed gespeelde biopic.

Stan & Ollie zijn in ons land bekend als de Dikke en de Dunne. Vanaf 1927 speelden ze in meer dan honderd korte en lange films als komisch duo. In 1953 zijn ze over de top van hun roem en het publiek loopt dan ook niet in groten getalen uit voor hun theatertour door Groot-Brittannië.

Stan is het creatieve en organisatorische brein. Zijn zoektocht naar een producent voor een nieuwe film lijkt tevergeefs. Oliver Hardy gaat liever golfen of gokken en worstelt met zijn gezondheid. Ondanks hun tegenstellingen blijkt uit alles een onvoorwaardelijke vriendschap.

De acteurs spelen verbluffend goed en dragen de film. De gelijkenis van zowel Steve Coogan als Stan en John C. Reilly als Ollie, is ook qua mimiek opmerkelijk. Regisseur Jon S. Baird is vooral bekend van tv-series; hier bewijst hij dat hij ook uit de voeten kan met een speelfilm en weet hij de relatie tussen twee komieken op hun retour goed weer te geven.

De Volkskrant gaf de film vier sterren: ‘Stan & Ollie is een enigszins brave, bitterzoete, vriendelijke film, die het niet moet hebben van groots drama. Alles draait om de lichte toets, met uiterst secuur vormgegeven komische kunststukjes, die tonen hoezeer Laurel en Hardy hun vak beheersten.’ En dat geldt al evenzeer voor de twee acteurs die hen hier vertolken.