werk_ohne_autor.jpg

Werk ohne Autor

  • Ook met Tom Schilling:

  • Oh boy
  • oh_boy.jpg

Werk ohne Autor

Florian Henckel von Donnersmarck (DAS LEBEN DER ANDEREN) komt na een Hollywood-uitstapje (THE TOURIST), opnieuw met een Duits meesterwerk. In WERK OHNE AUTOR schetst hij in drie episodes het levensverhaal van kunstenaar Kurt Barnet.

Von Donnersmarck neemt ons met zijn nieuwe film terug naar de DDR. Het verhaal begint echter in nazi-Duitsland, waar Kurt – dan zes jaar oud – regelmatig musea bezoekt met zijn tante (een indrukwekkende rol van Saskia Rosendahl). Het is deze excentrieke Elisabeth die Kurt opvoedt en ook zijn liefde voor kunst aanwakkert: ‘Kijk nooit weg,’ zegt ze tegen Kurt. Dit wordt zijn motto: nooit bekrompen zijn maar altijd open staan voor nieuwe ervaringen, hoe ongemakkelijk ze je ook laten voelen.

Kurts relatie met zijn tante wordt echter abrupt beëindigd: het nationaal-socialistische regime ontdekt namelijk dat zij een psychische aandoening heeft. Elisabeth valt daarmee ten prooi aan het Aktion T4 programma van Hitler, waarin mensen met psychische problemen systematisch werden vermoord. De getalenteerde Kurt probeert de rest van zijn leven via zijn kunst dit verlies te verwerken en te ontdekken wie hij echt is. Zijn personage is gebaseerd op het leven van kunstenaar Gerhard Richter (grondlegger van de kunststroming ‘kapitalistisch realisme’).

WERK OHNE AUTOR is genomineerd voor twee Oscars: beste niet-Engelstalige film en voor beste cinematografie. Volgens De Telegraaf komt dit niet geheel als een verrassing: ‘Von Donnersmarck weet wederom gitzwarte bladzijden uit zijn vaderlandse geschiedenis op meesterlijke wijze te combineren met een intiem drama. Net als in het met een Oscar bekroonde DAS LEBEN DER ANDEREN.’