the_favourite.jpg

The favourite

The favourite

Een venijnig kostuumdrama van Yorgos Lanthimos over intriges aan het hof van koningin Anne, begin achttiende eeuw. Twee vrouwen strijden om de gunsten van de koningin in deze ongewone film, genomineerd voor tien Oscars.

In het begin van de achttiende eeuw is Anne (Olivia Colman), de laatste van de Stuarts, koningin van Engeland. Het land is in oorlog met Frankrijk en het parlement is ernstig verdeeld. Anne snapt weinig van politiek, is wispelturig en heeft zowel lichamelijk als geestelijk problemen. Ze wordt bijgestaan door hofdame en vertrouwenspersoon Lady Sarah (Rachel Weisz), hertogin van Marlborough. Op een dag meldt diens nichtje Abigail (Emma Stone) zich om op het hof te komen werken. Zij is van adellijke afkomst maar heeft haar titel en rijkdom verloren. Abigail weet zich al gauw op te werken en nadat ze de koningin van een kwaaltje heeft afgeholpen benoemt deze haar tot hofdame. Tussen Sarah en Abigail ontstaat een machtsstrijd om de gunsten en het vertrouwen van de koningin, waarbij beiden zich niet inhouden.

Regisseur Yorgos Lanthimos is bekend van DOGTOOTH, THE LOBSTER en THE KILLING OF A SACRED DEER. Met kostuumdrama THE FAVOURITE trekt hij de kijker een onbekende, absurde wereld van het Engelse hof binnen, vol politiek en persoonlijk gekonkel, waar vrouwen het voor het zeggen hebben. Dit vileine spektakel, opmerkelijk genoeg met modern (soms ook grof) taalgebruik, is een genot om naar te kijken.

De film kreeg Oscarnominaties in alle grote categorieën, waaronder – volledig terecht – ook voor de drie hoofdrolspelers.