Doubles vies

Een typisch Franse film van auteur-regisseur Olivier Assayas, vol scherpe dialogen. DOUBLES VIES combineert actuele vragen in de uitgeverswereld charmant met persoonlijke relaties, ironie en humor. Soms hilarisch, altijd interessant.

Olivier Assayas’ vorige films waren THE CLOUDS OF SILS MARIA en PERSONAL SHOPPER (beide met Kristen Stewart). Als regisseur en scenarist was hij betrokken bij meer dan veertig films. In DOUBLES VIES (Engelse titel NON-FICTION) wordt vooral veel gepraat. Eén-op-één, in een groep, in een café, bij een radio-interview, bij het signeren van een boek, in bed, bij een dinnerparty. Door tijdens de discussies de camera telkens van de één naar de ander te richten wordt de kijker meegezogen in de gesprekken – alsof je zelf zou kunnen meepraten.

De hoofdrollen worden gespeeld door Guillaume Canet (uitgever Alain, die zorgen heeft over de toekomst van zijn bedrijf), de altijd uitstekende Juliette Binoche (Alain’s vrouw Selena, een TV-actrice) en Vincent Macaigne (als hipster en schrijver Léonard). Zijn kordate vrouw Valérie wordt gespeeld door stand-up comédienne Nora Hamzawi, die in haar eerste filmrol meteen opvalt. Deze vier vormen het hart van een typisch Parijs intellectueel milieu waarin veel wordt gesproken, gelachen, gediscussieerd en gedronken.

Aan de buitenkant gaat het dan voornamelijk om actuele vragen in  het uitgeversleven: e-book, audioboek of hardcover? Bibliotheek of Google? Staat de digitale toekomst al vast of juist helemaal niet? Niet dat er antwoorden worden gegeven, het gaat om de discussie waarin veel argumenten heen en weer gaan. Aan de binnenkant spelen veel klassiekere kwesties: liefde, affaires, geloofwaardigheid, trouw, status en geluk.

Regisseur Assayas weet al die facetten in DOUBLES VIES uiterst aanstekelijk te verweven, en gebruikt daarbij talrijke verwijzingen naar films, literatuur en muziek.