the_old_man_and_the_gun.jpg

The old man and the gun

The old man and the gun

82 jaar is oscarwinnaar Robert Redford inmiddels en hij heeft aangekondigd dat THE OLD MAN AND THE GUN zijn laatste film is. Dat alleen al is reden genoeg om hem nog één keer te bewonderen, maar je gaat haast smeken om méér.

Robert Redford begon zijn filmcarrière in 1960 en speelde sindsdien in bijna vijftig films. Hij wilde zijn carrière graag met plezier beëindigen, en dat is gelukt. Vol knipogen naar zijn oude werk is het op ware gebeurtenissen gebaseerde THE OLD MAN AND THE GUN een hele leuke en luchtige misdaadfilm geworden – Redford geniet duidelijk van zijn rol.

Het verhaal: Forrest Tucker (Redford) is een onverbeterlijke bankovervaller. Hij berooft banken niet om ervan te leven, maar om te leven. Dát is wat hij kan en waar hij gelukkig van wordt. Zijn hele leven al. Hij begon op zijn 13e, is inmiddels 80 maar gaat gewoon door. Hij overvalt banken, wordt opgepakt, ontsnapt, en gaat daarna gewoon weer verder. Op zijn eigen manier: met een beleefde toon, met compassie voor de bankmedewerker én met een lach.

Eigenlijk is de film daardoor een analogie van Redford: herhaal het verhaal hierboven, vervang Tucker door Redford en bankovervallen door acteren en je komt dicht in de buurt. En niets ten nadele van Sissy Spacek en Casey Affleck, die mooie rollen spelen respectievelijk als de vrouw die voor hem valt en als de rechercheur die op hem jaagt, maar deze film draait natuurlijk om Redford. Een mooi slot van een prachtige carrière. En of het écht zijn laatste film is zullen we pas over een paar jaar weten. Vooralsnog blijft het genieten van deze.