shoplifters.jpg

Shoplifters

  • Ook met Kirin Kiki:

  • An
  • an.jpg

Shoplifters

Deze Gouden Palm-winnaar in Cannes gaat over een Japanse familie in een kleine ruimte, die een klein meisje van de straat liefdevol opneemt. Ze gaat meedoen met de dagelijkse winkeldiefstal. Een warm en fijnzinnig familiedrama.

De familie Shibata woont in één kamer en bestaat uit vader Osabu (Lily Franky), moeder Nobuyo (Sakura Ando), haar zusje Aki, zoon Shota en oma Hatsue. Ze leven van het pensioen van oma en de geringe opbrengst van de baantjes van Nobuyo in een wasserij en Aki in een peepshow. Ook Osabu werkt af en toe als arbeider op een bouwplaats. Vader en zoon plegen zo nu en dan winkeldiefstallen. Op een dag vinden ze in de buurt een verwaarloosd en mishandeld klein meisje, Yuri. Zij wordt zonder problemen opgenomen in het gezin en helpt na een tijdje mee bij het stelen.

Regisseur Hirokazu Koreeda (NOBODY KNOWS, STILL WALKING) schreef ook het scenario en baseerde dat op krantenartikelen over arme gezinnen. Zoals in al zijn films spelen ook in SHOPLIFTERS de familieverhoudingen de hoofdrol. Ondanks hun moeilijke woonsituatie heeft het gezin plezier en vinden ze warmte bij elkaar. De winkeldiefstallen worden niet als een misdaad, maar als een noodzaak weergegeven.

In het laatste deel zijn er enkele verrassende plotwendingen en blijkt dat de werkelijkheid anders is dan je eerder dacht. Subtiel wordt getoond dat de moderne Japanse maatschappij zijn schaduwkanten heeft. Ondanks dat wat wrange einde is SHOPLIFTERS een onderhoudend en opgewekt familiedrama.