pledge.jpg

The pledge

The pledge

Aanvankelijk was hij vooral bekend als (ex-)man van Madonna en één van de grootste heethoofden van Hollywood, maar inmiddels weet iedereen dat Sean Penn wel degelijk kan acteren. Dat hij ook kan regisseren, bewijst hij met THE PLEDGE – zijn derde regie na THE INDIAN RUNNER en THE CROSSING GUARD.
THE PLEDGE is zowel een thriller als een psychologisch drama. De film gaat over detective Jerry Black (Jack Nicholson), die aan de vooravond van zijn pensioen wordt geconfronteerd met een brute kindermoord. Hij belooft de dader te achterhalen, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. De onoplosbare moord wordt een obsessie voor Black, die zichzelf beter dan ooit leert kennen.
De film wordt gedragen door Jack Nicholson, die voor het eerst sinds jaren niet een karikatuur van zichzelf speelt maar eindelijk weer eens ingetogen acteert. Voor de bijrollen wist Penn bovendien een groot blik A-acteurs open te trekken (Robin Wright Penn, Vanessa Redgrave, Sam Shepard, Harry Dean Stanton, Mickey Rourke, Benicio del Toro) die stuk voor stuk bijzonder goed in vorm zijn.
Aan de Amerikaanse kassa’s deed THE PLEDGE het niet zo best – vermoedelijk doordat Penn een voor Hollywood-begrippen te ingewikkelde en sombere film maakte.