mary_shelley.jpg

Mary Shelley

Mary Shelley

In dit kostuumdrama volgen we het wispelturige levensverhaal van schrijfster Mary Shelley, die tijdens de romantische cultuurbeweging van de 19e eeuw furore maakte met haar roman Frankenstein. Met een prachtige hoofdrol van Elle Fanning.

Mary Wollstonecraft Godwin (Fanning) is 16 jaar als ze op een feest in Schotland haar toekomstige vriend ontmoet: niemand minder dan de beroemde dichter Percy Bysshe Shelley heeft een oogje op haar. De interesse blijkt wederzijds: Mary verlaat al snel haar ouderlijk huis om met Percy op avontuur te gaan.

Tijdens dit avontuur ontmoeten de twee vele schrijvers, waaronder dichter Lord Byron. Die daagt in 1816 zijn vrienden – waaronder Percy en Mary – uit tot het schrijven van een spookverhaal. Ironisch genoeg was het alleen Byrons arts John William Polidori die erin slaagde om een afgerond verhaal in te leveren. Maar het is uiteindelijk Mary die het meest succesvol zou zijn: zij zette indertijd namelijk de eerste stap naar haar beroemdste roman Frankenstein.

Daarmee wordt overigens het verhaal achter de geboorte van dit meesterwerk tekortgedaan. Frankenstein is een resultaat van meerdere duistere kanten van Shelley. Zo had ze vaak te kampen met eenzaamheid en een gevoel van verlatenheid: haar relatie met Percy was moeizaam en ze had van jongs af aan haar moeder – de beroemde feminist Mary Wollstonecraft – verloren. In MARY SHELLEY lukt het de Saoedi-Arabische regisseur Haifaa Al-Mansour (WADJDA) deze aspecten uit Shelley’s leven mooi vast te leggen.