the_chinese_mayor_1.jpg

The Chinese mayor AFF

The Chinese mayor AFF

Het architectuurfestival (AFF) op 10 en 11 november 2018 toont vier documentaires over iconische, soms brute bouwwerken uit zowel het Westen als het Oostblok. In THE CHINESE MAYOR zet de megalomane reconstructie van de historische stadsmuur de stad Datong op zijn kop.


De burgemeester van de Chinese miljoenenstad Datong heeft zich met zijn hele communistische ziel en zaligheid gestort op een megalomaan droomproject: de reconstructie van een enorme historische stadsmuur. Hiervoor ligt de stad al vele jaren op de schop – maar liefst een half miljoen burgers moeten ervoor verkassen. Na voltooiing zullen toeristen massaal toestromen en de economische toekomst van Datong zal verzekerd zijn – is althans zijn stellige overtuiging.

Regisseur Hao Zhou volgde twee jaar deze burgervader die laveert tussen keiharde ‘grote belangen’ en zijn empathie en rechtvaardigheidsgevoel. Arme burgers kunnen niet anders dan hem persoonlijk aanklampen voor passende herhuisvesting – bij gemis aan een werkende administratie wonen velen immers de facto illegaal. De burgemeester gaat de confrontatie nergens uit de weg, en wisselt mededogen af met strengheid, ook naar falende bouwbedrijven en leveranciers. Op zijn beurt blijkt hij een speelbal van de partijbonzen. Het lijkt allemaal een onmogelijke manier van besturen voor een stad met zo’n omvang – maar hoe dan ook: ‘Datong zal geschiedenis schrijven!’