loro_st_5_klein.jpg

Loro (met italiaanse maaltijd)

Loro (met italiaanse maaltijd)

Een fascinerende blik achter het masker van één van de spraakmakendste publieke figuren van onze tijd: Silvio Berlusconi. Hij bouwde een media-imperium op, maakte snel opgang in de politiek en overleefde vele schandalen.

Regisseur Paolo Sorrentino (LA GRANDE BELEZZA, YOUTH) heeft zijn biopic over Berlusconi in twee delen opgesplitst. In het eerste deel draait het om naar macht hongerende personen, die zo dicht mogelijk bij de miljardair in de buurt proberen te komen. Centraal staat Sergio Morra (Riccardo Scarmacio), een pooier van het zuiverste water. Morra is gemodelleerd naar de zakenman Gianpolo Tarantini, die in 2015 veroordeeld werd voor het ronselen van prostituees voor de feesten van Berlusconi – in de hoop daar lucratieve contracten aan over te houden.

In het tweede deel krijgen we een beeld van Berlusconi zelf te zien in de periode 2006 (na zijn tweede termijn als minister-president) tot 2010. Berlusconi wordt gespeeld door Toni Servillo, die we kennen uit LA GRANDE BELEZZA. We zien hem als liefdevolle opa, in gesprek met een voetballer van zijn club AC Milan, in een bekoelde relatie met zijn tweede vrouw Victoria (Elena Sofia Ricci), maar ook in het manipuleren en omkopen van politieke tegenstanders.

Berlusconi zelf keek trouwens reikhalzend uit naar een film over hem en nog wel door een alom gerespecteerde regisseur. Hij stelde zelfs zijn villa’s beschikbaar voor opnames. Maar toen hij vervolgens afgelopen voorjaar de verkiezingen niet won, noemde hij Sorrentino’s film een politieke aanval.