sir_st_1_jpg_sd_high.jpg

Sir

Sir

Bij Indiase films denk je al snel aan Bollywood-drama’s, maar SIR is heel andere koek: een intrigerend drama over de onmogelijke liefde tussen een plattelandsmeisje en een rijkeluiszoon. Een relatie die in het Indiase kastenstelsel ondenkbaar is.

De 19-jarige Ratna (Tillotame Shome) wist al vroeg wat ze wilde worden: modeontwerpster. Daarvoor moet ze haar school afmaken en zo snel mogelijk in de leer gaan bij een kleermaker. Haar droom wordt echter woest verscheurd: ze wordt uitgehuwelijkt, maar haar echtgenoot blijkt ernstig ziek en overlijdt kort na hun huwelijk. Op het Indiase platteland betekent dit dat Ratna’s leven zo goed als voorbij is. Ze besluit te gaan werken als dienstmeid in Mumbai, om zo geld te kunnen verdienen voor de opleiding van haar jongere zusje. Ratna’s werkgever is Ashwin (Vivek Gomber), de zoon van een rijke bouwondernemer. Hij werkt bij zijn vader in het bedrijf, maar blijkt alles behalve gelukkig in die baan. Ashwin’s droom is schrijver worden en zich in Amerika vestigen, om zo te ontsnappen aan de sociale druk van zijn familie en van de Indiase maatschappij. Dat Ashwin verliefd wordt op Ratna is niet zo vreemd: zij is optimistisch, ondernemend, doorziet de sociale wetten beter dan hij en lijkt meer keuzevrijheid te hebben. En als deze verliefde jonge mensen in het openbaar verschijnen, weet Ratna beter om te gaan met de vernederingen.

SIR werd geregisseerd door de Indiase Rohena Gera, die zelf worstelt met het klassensysteem van haar geboorteland. Met haar drama wil ze de ongelijkheid en onrechtvaardigheid van dat systeem onder de aandacht brengen – en dat is meer dan gelukt.