mcqueen_st_3_jpg_sd_high.jpg

McQueen

  • regie: Ian Bonhôte

  • met: Bernard Arnault • Joseph Bennett • Detmar Blow

  • GBR •documentaire • 2018 • 111 min.

McQueen

Een docu als een modeshow van Alexander McQueen: wervelend, kleurrijk en bij vlagen inktzwart. Via homevideo’s, archiefbeelden en interviews schetsen regisseurs Ian Bonhôte en Peter Ettedgui het leven van een van de spraakmakendste modeontwerpers van onze tijd.

‘Ik was niet erg goed op school, ik zat altijd kleren te tekenen. Bij scheikunde, bij biologie’, vertelt een jonge, verlegen in de camera kijkende Lee Alexander McQueen. Als volksjongen uit de Londense East-End is hij gefascineerd door mode. Dus klopt hij – aangespoord door zijn moeder – als 16-jarige aan bij de kleermakers van Saville Row, het hart van de mannenmode in Londen. Hij wordt aangenomen en leert er meten, knippen en rijgen.

Vanaf dan gaat het snel. McQueen maakt een uitstapje naar het punklabel Red or Dead en werkt in Milaan. Terug in Londen meldt hij zich als 20-jarige aan bij de prestigieuze Britse modeacademie, waar hij het modevak écht leert. In zijn eindexamencollectie ‘Jack the Ripper stalks his victims’ komt zijn duistere kant al naar boven. De show trekt de aandacht van de invloedrijke moderedacteur Isabella Blow, die hem onder haar hoede neemt. McQueens faam stijgt vervolgens naar ongekende hoogten. Zijn shows worden ware spektakelstukken die je gezien moet hebben, en zijn creaties krijgen de status van kunst. De modeontwerper wil mensen raken: ‘Als je weggaat zonder emotie, heb ik mijn werk niet goed gedaan’.

MCQUEEN is opgebouwd rond enkele beeldbepalende shows. In de docu zien we de volkse Lee uitgroeien tot het fenomeen Alexander McQueen – inclusief onverwerkte jeugdtrauma’s, drugs en de ongekende druk om steeds te moeten scoren met een nieuwe collectie. ‘De makers, Ian Bonhôte en Peter Ettedgui, ontkrachten mythes, creëren nieuwe verhalen en schetsen zo een compleet en complex portret van McQueen’, aldus de Volkskrant die de film vier sterren gaf.