leaning_into_the_wind_klein.jpg

Leaning into the wind

  • regie: Thomas Riedelsheimer

  • DUI/GBR •documentaire • 2017 • 93 min.

Leaning into the wind

Het architectuurfestival (AFF) op 10 en 11 november 2018 toont vier documentaires over iconische, soms brute bouwwerken uit zowel het Westen als het Oostblok. Als tegenwicht eindigt het festival echter met LEANING INTO THE WIND, een rustige documentaire over de alles behalve brute, vaak zelfs ijle kunstwerken van Andy Goldsworthy.


Zestien jaar geleden bracht de documentaire RIVERS AND TIDES een ode aan de Schot Andy Goldsworthy, meer conceptueel beeldhouwer van de natuur dan gewoon landschapsarchitect. Hetzelfde aantrekkelijke, meditatieve tempo kenmerkt ook dit nieuwe, even betoverende vervolg.

Goldsworthy (1957) zoekt zijn onderwerpen in de omgeving (stad of natuur) en probeert er vervolgens deel van te worden. Zijn telkens verrassende creaties zijn vergankelijk en hecht verbonden met de plek, waaruit hij als een soort ‘found material’ elementen selecteert om iets nieuws te creëren in het bestaande, markant en harmonieus tegelijk. Slijtage en verval maken dat elk werk zich afspeelt in de tijd, soms zo kortstondig en ijl dat het een performance wordt.

Goldworthy’s kunstwerken vieren de spanning tussen hoe hoog we de natuur achten en onze (vernietigende) ingrepen. Welke rol speelt de mens in de wereld? Wat is het effect van ons handelen? Deze vragen maken van LEANING INTO THE WIND ook een spirituele reis, mooi in klanken gevat in de ijle, speciaal geschreven soundtrack.