escher_1_kl.jpg

Escher: het oneindige zoeken

  • regie: Robin Lutz

  • NED •documentaire • 2018 • 81 min.

Escher: het oneindige zoeken

Bijzondere docu over de Nederlandse graficus M.C. Escher en diens zoektocht naar verwondering en perfectie. Om het onmogelijke mogelijk te maken en het oneindige grijpbaar. Verteld in Escher’s eigen woorden.

‘Ik ben bang dat er maar één persoon is in de wereld die een echt goede film van mijn prenten zou kunnen maken: ikzelf.’ Dat zei de wereldberoemde Nederlandse kunstenaar/ graficus Maurits Cornelis Escher (1898-1972) zodra een film over zijn werk ter sprake kwam. Bijna 50 jaar na zijn dood is die film er nu – al is Escher niet letterlijk maar symbolisch de maker.

Door gebruik te maken van zijn dagboeken, interviews, honderden brieven, foto’s, agenda’s en films kan regisseur Robin Lutz ons het gevoel geven dat we Escher daadwerkelijk zelf volgen. Onder andere tijdens zijn reizen op zoek naar inspiratie en bij de vondst van zijn belangrijkste inspiratiebronnen (de Moorse kunst van het Alhambra in Granada en de muziek van Bach). Beide bevatten een vast en herkenbaar motief met daaromheen oneindig veel variaties, associaties, vormen of klanken, waar je helemaal in kan verdwalen. Vergelijk dat met zijn bekende tekeningen met patronen van vogels en vissen, of met de oneindige trap of de oneindige waterval, en je begrijpt waar Escher door gefascineerd raakte.

Hij was altijd naarstig op zoek naar het perfecte plaatje. Zijn tekeningen, bekende en minder bekende, worden in de docu tot leven gebracht in animaties met muziek die ervoor gemaakt lijkt te zijn, en dat levert een soms adembenemend schouwspel op. Zelf begreep Escher trouwens niet waar zijn populariteit vandaan kwam. Zijn werk was toch koel en beredeneerd, wiskundig en niet wild en sexy? Maar na deze docu begrijp je beter waarom de wereld nog steeds betoverd wordt door zijn buitengewone prenten.