pier_scheveningen_na_bouw_aff.jpg

De pier

De pier

Het architectuurfestival op 10 en 11 november 2018 toont vier documentaires over iconische, soms brute bouwwerken uit zowel het Westen als het Oostblok. In de jaren zestig ontwierp architect Maaskant een pier voor Scheveningen, beroemd, verguisd en uiteindelijk opnieuw leven ingeblazen.


Met zijn pier zou je Scheveningen kunnen beschouwen als het Coney Island van Nederland. De alom bekende wandelpromenade in zee gold in de jaren ’60 als een van de populairste toeristenbestemmingen van de regio. Dankzij de naoorlogse welvaart konden in de jaren ’60 Nederlanders er meer en meer op uit trekken en hadden aan hun vrije tijd ook geld te besteden. Architect H. A. Maaskant’s creëerde voor deze nieuwe generatie met de Euromast en de Pier geliefde bestemmingen.

In Scheveningen verbond een twaalf meter brede wandelpromenade, haaks op de boulevard, drie eilanden die plaats boden aan voorzieningen als een arcadehal, speeltuin, restaurants en een grote uitkijktoren. Ondanks aanpassingen bleek het bouwwerk, net als de formule, niet mee te kunnen met nieuwe tijden. Vijftig jaar na dato stond een bezoek nog zelden op iemands wensenlijstje en raakte de pier zelfs dusdanig in verval dat sloop in het verschiet lag. Toch zagen in 2014 investeerders nieuwe kansen en na een facelift is de promenade weer open voor bezoekers.

Filmmaker Jeroen Visser volgt in zijn documentaire de bouw, de hoogtijdagen, het verval en de nieuwe doorstart van dit icoon van Scheveningen.