blackkklansman_st_3_jpg_kl.jpg

BlacKkKlansman

BlacKkKlansman

Spike Lee is terug, en hoe: met BLACKkKLANSMAN won hij dit voorjaar de Grote Juryprijs in Cannes. De satirische film vertelt het waargebeurde verhaal van de zwarte agent Ron Stallworth die met hulp van zijn blanke collega’s infiltreert in de KuKluxKlan.

Eenmaal aangenomen bij het politiebureau in Colorado, ziet Ron Stallworth (John David Washington, zoon van Denzel Washington) in de krant een ledenoproep van de lokale afdeling van de KuKluxKlan. Hij besluit te bellen en zich voor te doen als een blanke Amerikaan. Voordat hij het weet, heeft hij een afspraak staan met de plaatselijke leider van de KKK. Ron is alleen even vergeten dat hij zelf een zwarte Afro-Amerikaan is. Daarom stuurt Ron zijn collega Flip Zimmerman (Adam Driver) in zijn plaats om zo te achterhalen of de KKK op korte termijn een aanslag gaat plegen. Tegelijkertijd moet Ron ook de zwarte gemeenschap in de gaten houden, want ook zij dreigen hun sociale idealen met geweld te realiseren. Hij belandt daardoor midden in een politieke strijd en zijn loyaliteit naar zowel ‘Black America’ als de blanke politie wordt tot het uiterste getest. Helemaal als Ron verliefd wordt op de radicale voorzitter van een zwarte studentenvereniging, Patrice Dumas (Laura Harrier).

Spike Lee maakte met BLACKkKLANSMAN een film die in de VS de tongen losmaakt, omdat hij richting het einde onvervalste kritiek spuit op Trump en diens trawanten. ‘Een speelse maar gaandeweg steeds woedendere allegorie van hedendaags Amerika’, aldus de Volkskrant. De serieuze ondertoon wordt onderstreept door het feit dat BLACKkKLANSMAN – zoals de film zelf aankondigt – gebaseerd is op some fo’ real, fo’ real shit.