becoming_astrid_st_2_jpg_sd_high.jpg

Becoming Astrid

  • regie: Pernille Fischer Christensen

  • met: Alba August • Trine DyrholmMaria Bonnevie

  • DEN/ZWE •biopic, drama • 2018 • 123 min.

Becoming Astrid

In BECOMING ASTRID groeit Astrid Lindgren uit van opstandige puber tot dappere jonge vrouw. Met diezelfde drang naar vrijheid die de kinderen in haar latere boeken zo onweerstaanbaar maakt.

In één van de eerste scènes van BECOMING ASTRID zit de 16-jarige Astrid zich tot grote ergernis van haar moeder stierlijk te vervelen in de kerk terwijl de dominee preekt. Na de dienst gaat het gezin met de slee terug naar hun boerderij in een Bolderburen-achtig dorpje. Dat mag voor kleine kinderen heerlijk zijn, Astrid heeft het er wel gezien. De tradities op het Zweedse platteland in de jaren twintig van de vorige eeuw knellen, terwijl ze juist graag vrij wil zijn.

Haar vader weet hoe graag Astrid schrijft en regelt daarom een gesprek met Reinhold Blomberg, de hoofdredacteur van de plaatselijke krant. Het klikt tussen de twee en Astrid mag reportages gaan schrijven. Ze bloeit helemaal op, verruilt haar vlechten voor een moderne bob en wordt hopeloos verliefd op de veel oudere Blomberg.

Hoewel hij al zeven kinderen heeft en in een echtscheiding verwikkeld is, beginnen de twee een gepassioneerde verhouding. Tot Astrid op haar 18e zwanger blijkt. Een achtste kind erkennen wil Blomberg niet. Om een schandaal te voorkomen verhuist Astrid naar Stockholm. Voor de bevalling reist ze naar Denemarken, waar de vader niet op het geboortebewijs hoeft te staan. En dan neemt ze een ingrijpend besluit: ze laat haar zoontje achter bij pleegmoeder Marie. BECOMING ASTRID is een mooie biopic over een beslissende periode in het leven van de wereldberoemde schrijfster. Hoewel de film stopt voor ze haar eerste kinderboek schrijft, herken je al de vrijheidsdrang en de trouw van Pippi, Ronja en de gebroeders Leeuwenhart.