transit_st_8_jpg_sd_low.jpg

Transit

Transit

TRANSIT is losjes gebaseerd op een boek uit 1944 van de Duitse schrijfster Anna Seghers en verhaalt over een grote onmogelijke liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het is 1942, de Duitse bezetters staan voor de poorten van Parijs. De uit Duitsland gevluchte schrijver Weidel vreest vervolging en pleegt zelfmoord. Zijn nalatenschap komt in handen van een andere vluchteling, Georg (Franz Rogowski), die even later ternauwernood uit Parijs weet te ontkomen. Hij belandt in Marseille, een hypergespannen stad. Razzia’s, overal politie en checkpoints – je kunt niemand vertrouwen.

In Marseille kun je bovendien niet zomaar blijven: je moet kunnen aantonen dat je weer weg kan, je moet een ‘transit’ hebben. Als blijkt dat de nalatenschap van Weidel zo’n transit bevat neemt Georg min of meer toevallig diens identiteit aan en begeeft hij zich in de wereld van de ‘wachtenden’: kleine hotels, cafés aan de haven, tussen de andere mensen die op de vlucht zijn en wachten op de laatste schepen naar veilige oorden. Zou je daar een nieuw leven kunnen beginnen? Alles verandert als Georg in Marseille Weidel’s echtgenote Marie ontmoet, die op haar man wacht zodat ze samen naar Mexico kunnen gaan. De twee beginnen een complexe affaire.

TRANSIT is de achtste film van de Duitse regisseur Christian Petzold, van wie wij onder andere het IJzeren Gordijn-drama BARBARA vertoonden. Opvallend: in zijn nieuwste drama werkte hij niet samen met zijn vaste muze Nina Hoss, maar met actrice Paula Beer die eerder genomineerd werd voor een Cézar. Minstens zo opvallend: Petzold legt een duidelijke link met de huidige vluchtelingencrisis, wat deze WOII- film onverwacht heel actueel maakt.