first_reformed_alternatief_2.jpg

First reformed

First reformed

In FIRST REFORMED volgen we een dominee die zich na de dood van zijn zoon staande probeert te houden binnen een kleine Nederlands-Hervormde kerkgemeenschap. Zijn wankelende relatie met God wordt vervolgens nóg verder op de proef gesteld.

Dominee Toller (meeslepende rol van Ethan Hawke) wordt op een kwade dag om hulp gevraagd door de zwangere Mary. Haar man Michael, een radicale milieuactivist die ervan overtuigd is dat de wereld niet meer te redden valt, blijkt depressief. De alarmbellen gingen bij Mary rinkelen toen ze een bomgordel in hun garage vond en nu wil ze dat Toller ervoor zorgt dat Michael weer de oude wordt. Dat blijkt nog knap lastig te zijn.

De dominee heeft het namelijk al moeilijk genoeg met zichzelf: hij vecht al een tijd met zijn geloof doordat hij zijn zoon heeft verloren. En ergens vindt hij dat Michael in zijn kritiek op de samenleving ook wel een punt heeft. ‘Zal God ons vergeven voor wat we de aarde hebben aangedaan?’, vraagt Michael hem tijdens hun eerste gesprek. Het is een vraag die Toller tijdens de gehele film zal achtervolgen.

Het is interessant om te zien hoe regisseur Paul Schrader (CAT PEOPLE, maar ook de schrijvende man achter klassiekers als TAXI DRIVER en RAGING BULL) een politiek beladen onderwerp als klimaatverandering in religieus licht zet. FIRST REFORMED wil laten zien dat het klimaat wél degelijk een onderwerp is waar de kerk zijn verantwoordelijkheid voor moet nemen, als onderdeel van goed rentmeesterschap. De film doet dit via kraakheldere cinematografie en een fascinerend, multidimensionaal hoofdpersonage dat het verhaal bijna in zijn eentje lijkt te dragen.