the_happy_prince.jpg

The happy prince

  • regie: Rupert Everett

  • met: Rupert Everett • Colin FirthEmily Watson

  • BEL/DUI/GBR/ITA •drama, historie • 2018 • 105 min.

The happy prince

Biopic over de laatste jaren van de sociaal geruïneerde Oscar Wilde (1854-1900), die na twee jaar dwangarbeid in 1897 Engeland verruilt voor Parijs. De Britse karakteracteur Rupert Everett kruipt in de huid van Wilde, in een drama dat hij ook zelf schreef en regisseerde.

Oscar Wilde was een buitengewoon begenadigd dichter, schrijver en romanticus. Beroemd om zijn spitsvondigheden, berucht om zijn levensstijl. Wilde kwam openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uit. Dat was in het Victoriaanse Engeland, waarvan hij de bekrompenheid fel bekritiseerde, nog streng verboden.

THE HAPPY PRINCE start in 1895 bij Wilde’s veroordeling wegens ‘ontoelaatbare handelingen met mannen’. De twee jaar dwangarbeid in de gevangenis van Reading lijken hem van zijn laatste creativiteit te beroven, hoewel hij na zijn vrijlating nog het beroemde gedicht ‘The Ballad of Reading Gaol’ schrijft, een aanklacht tegen de toenmalige strafwetgeving. Engeland lijkt niets meer van hem te willen weten. En wanneer ook zijn vrouw Constance (Emily Watson) hem niet wil terugnemen, verruilt hij Engeland voor het continent. Daar probeert hij met de hulp van vrienden Robbie Ross (Edwin Thomas) en Reggie Turner (Colin Firth) zijn oude levensstijl te hervinden.

In Parijs vestigt Wilde zich onder het pseudoniem Sebastian Melmoth en herstelt hij vol hoop het contact met zijn grote liefde Alfred Bosie. Dat pakt destructief uit: Constance zet haar toelage aan hem stop en vervolgens verbreekt Bosie, gedwongen door zijn familie, hun relatie. Ontgoocheld, verguisd en berooid zwalkt Wilde vervolgens door Parijs, alle waardigheid en zelfrespect kwijtgeraakt– 'When there’s no love, there’s nothing' in zijn eigen woorden. Ondanks alles blijft zijn humor behouden – op zijn sterfbed, in het armoedige kamertje om zich heen kijkend, spreekt hij nog de onsterfelijke woorden 'Either the wallpaper goes, or I go.'