Marvin ou la belle éducation

De tengere Marvin maakt geen makkelijke jeugd door. Hij groeit op in een ruw arbeidersgezin en de harde plattelandscultuur van de Vogezen. Een introductie tot toneelspelen biedt hem een nieuw perspectief en de brug naar de grote stad waar de vrijheid lonkt.

Thuis is de intelligente Marvin, tussen zijn zuipende vader, ruwe broer en slonzige moeder, een buitenbeentje met zijn tengere gestalte. En op school heeft een groepje pestkoppen al feilloos in de gaten waar hij zelf nog nauwelijks weet van heeft, namelijk dat hij homoseksueel is. Een nieuwe directrice van zijn school stimuleert hem zich aan te sluiten bij een toneelgroepje, wat een nieuwe wereld voor hem opent en tenslotte ook een weg biedt naar een bevrijdende toekomst in de grote stad, ver weg van zijn geboortegrond.

Jaren later op de toneelacademie komt de jongvolwassen Marvin uit de kast, krijgt een relatie met de rijke Roland en vindt een nieuwe mentor in de docent Abel, die hem wegwijs maakt in Parijs en hem introduceert in het artistieke milieu. Daar krijgt hij onverwachte hulp van niemand minder dan actrice Isabelle Huppert  (die zichzelf speelt) als hij zijn jeugdervaringen wil gebruiken voor een toneelstuk.

Regisseur Anne Fontaine (LES INNOCENTS, COCO AVANT CHANEL) schreef zelf mee aan het scenario van MARVIN OU LA BELLE éDUCATION, gebaseerd op het boek ‘Weg met Eddy Bellegueule’ van Edouard Louis, die overigens uit onvrede met het resultaat zijn medewerking introk. Het drama schakelt regelmatig tussen de jonge en de jongvolwassen Marvin en toont mooi de tegenstellingen tussen platteland en stad, tussen de arbeidersklasse en het intellectuele milieu én tussen homo’s en hetero’s.