disobedience.jpg

Disobedience

Disobedience

De eerste Engelstalige film van het Chileense talent Sebastián Lelio gaat net als zijn veelbekroonde GLORIA en UNA MUJER FANTÁSTICA over sterke vrouwen. In DISOBEDIENCE draait het om Ronit, glansrijk vertolkt door Rachel Weisz, die zich na haar geheime relatie met haar jeugdvriendin ontworstelt aan haar streng-orthodoxe joodse roots.

Gelukkig zijn ze er nog: grote filmsterren die ook in kleinere risicovolle films durven spelen. De Britse Oscar-winnares Rachel Weisz bijvoorbeeld, bekend van – onder veel meer– THE MUMMY en THE CONSTANT GARDENER. Zij geeft zich in DISOBEDIENCE letterlijk en figuurlijk bloot als de lesbische fotografe Ronit, die niet gehoorzaamt aan de strenge regels van haar orthodox-joodse ouders.

Ronit is het benauwende milieu van haar familie in Londen ontvlucht en heeft gekozen voor een bestaan als fotograaf in New York. Wanneer ze moet terugkeren voor de begrafenis van haar vader, een vooraanstaand rabbi, blijkt al gauw dat de gesloten joodse gemeenschap haar min of meer heeft verstoten. Gelukkig mag ze wel logeren bij haar jeugdvrienden Dovid (Alessandro Nivola) en Esti (Rachel McAdams), die inmiddels met elkaar getrouwd zijn. Vanaf dat moment ontvouwt zich een complexe driehoeksverhouding waarin de oude liefde tussen Esti en Ronit opbloeit – een relatie die in orthodoxe kringen natuurlijk onacceptabel is.

Regisseur Sebastián Lelio maakte met DISOBEDIENCE een beklemmend drama, waarin hij mooi laat zien hoe geketend mensen kunnen worden door hun geloof of culturele omgeving. Of hij er net als bij UNA MUJER FANTÁSTICA een Oscar voor wint is nog open, maar Weisz en McAdams verdienen voor hun spel minstens een nominatie.