preloader.gif za 03 18:30
preloader.gif vr 09 15:30
preloader.gif wo 14 20:30
AUGUSTUS
the_guilty.jpg

Den skyldige (The Guilty)

  • regie: Gustav Müller

  • met: Jakob Cedergren • Jessica Dinnage • Omar Shargawi

  • DEN •drama • 2018 • 85 min.

Den skyldige (The Guilty) icon_reserveer.png

Politieman Asger Holm is tijdelijk overgeplaatst naar de alarmdienst als hij een gekidnapte vrouw aan de lijn krijgt. Hiermee start een psychologische thriller die met minimale middelen een maximale spanning opbouwt.

Asger Holm (Jakob Cedergren) is politieagent, maar als disciplinaire reprimande krijgt hijeen overplaatsing naar de alarmcentrale. Dat verklaart waarom Holm vrij ongeïnteresseerd reageert op noodoproepen. Dat verandert meteen wanneer hij Iben (de stem van Jessica Dinnage) aan de lijn krijgt, die duidelijk maakt dat ze door haar ex wordt ontvoerd in een busje. Asger probeert zoveel mogelijk details van haar los te krijgen en schakelt collega’s in om haar op te sporen.

DEN SKYLDIGE is met minimale middelen gemaakt en speelt op één locatie, het kantoor waar Asger zit en telefonisch contact heeft met de buitenwereld. Het intelligente scenario haalt het onderste uit de kan en zuigt de kijker het verhaal in. Beetje bij beetje wordt duidelijk wat er werkelijk aan de hand is en loopt de spanning op, tot aan het verrassende en aangrijpende einde toe.

Regisseur Gustav Möller was 29 en kersvers afgestudeerd aan de filmacademie toen hij met enkele vrienden van die filmschool deze debuutfilm maakte, met een ijzersterk scenario waarbij het geluid een sfeerbepalende rol speelt. In Jakob Cedergren (eerder te zien in SUBMARINO) vond hij een acteur die de film weet te dragen en de kijker te overtuigen. DEN SKYLDIGE won dit jaar op het IFFR zowel de publieksprijs als de jongerenfilmprijs.
Deze film is deze zomer onderdeel van de Filmbundel ‘Scandinaviërs onder druk

Hoe houd je de regie in handen als alles dreigt mis te lopen? De overmoedige hoofdcurator Christian moet in THE SQUARE alle zeilen bijzetten om de toptentoonstelling in zijn museum te redden. Ook politieagent Asger Holm van de alarm-centrale leert in het nagelbijtende DEN SKYLDIGE wat het betekent om onder hoge druk de juiste beslissingen te nemen. En dan Anne (Trine Dyrholm) die in het onvervalste liefdesdrama QUEEN OF HEARTS de gevolgen van haar roekeloze daad ernstig onderschat.

- - - - -

Filmzomer 2019
Filmbundel 5: Scandinaviërs onder druk

- - - - -

Filmzomer 2019
Het programma van juli en augustus heeft dit jaar een nieuwe opzet: de Filmzomer van het Filmhuis is opgebouwd uit acht filmbundels, elk met een specifiek thema. In iedere bundel zit één nieuwe film om verrast door te worden (zoals EL REINO), aangevuld met een bijpassend hoogtepunt uit het afgelopen seizoen (mocht u die gemist hebben of nog eens willen zien).

Elke derde titel in een filmbundel is een comeback van een onderscheidende oudere film. Sommige verdienen nu eenmaal het grote doek.

Elke filmbundel waarvan u alle drie de films bezoekt levert een vrijkaartje op voor ná de Filmzomer – bewaar daarvoor wel uw entreebewijzen. En mocht u zelf een heel andere filmbundel ontdekken tussen onze 24 zomerfilms, dien die dan gerust in, met uw motivatie. Met een beetje mazzel belonen we die ook! Ook hier geldt: bewaar uw drie (of meer) filmkaartjes.