the_guilty.jpg

Den skyldige (The Guilty)

Den skyldige (The Guilty)

Politieman Asger Holm is tijdelijk overgeplaatst naar de alarmdienst als hij een gekidnapte vrouw aan de lijn krijgt. Hiermee start een psychologische thriller die met minimale middelen een maximale spanning opbouwt.

Asger Holm (Jakob Cedergren) is politieagent, maar als disciplinaire reprimande krijgt hijeen overplaatsing naar de alarmcentrale. Dat verklaart waarom Holm vrij ongeïnteresseerd reageert op noodoproepen. Dat verandert meteen wanneer hij Iben (de stem van Jessica Dinnage) aan de lijn krijgt, die duidelijk maakt dat ze door haar ex wordt ontvoerd in een busje. Asger probeert zoveel mogelijk details van haar los te krijgen en schakelt collega’s in om haar op te sporen.

DEN SKYLDIGE is met minimale middelen gemaakt en speelt op één locatie, het kantoor waar Asger zit en telefonisch contact heeft met de buitenwereld. Het intelligente scenario haalt het onderste uit de kan en zuigt de kijker het verhaal in. Beetje bij beetje wordt duidelijk wat er werkelijk aan de hand is en loopt de spanning op, tot aan het verrassende en aangrijpende einde toe.

Regisseur Gustav Möller was 29 en kersvers afgestudeerd aan de filmacademie toen hij met enkele vrienden van die filmschool deze debuutfilm maakte, met een ijzersterk scenario waarbij het geluid een sfeerbepalende rol speelt. In Jakob Cedergren (eerder te zien in SUBMARINO) vond hij een acteur die de film weet te dragen en de kijker te overtuigen. DEN SKYLDIGE won dit jaar op het IFFR zowel de publieksprijs als de jongerenfilmprijs.