klanken_van_oorsprong.jpg

Klanken van oorsprong

  • regie: Hetty Naaijkens

  • met: Riem de Wolff • Liesbeth List en Anneke Grönloh

  • NED •documentaire, muziekfilm • 2018 • 112 min.

Klanken van oorsprong

Wat maakt de Nederlandse popmuziek nou zo uniek? Komt dat misschien ook doorde invloed van Nederlands-Indiërs? Hetty Naaijkens-Retel Helmrich probeert de onderste steen boven te halen in deze muzikale documentaire. Natuurlijk met veel muziek!

Na de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheid van Indonesië vluchtten veelNederlands-Indiërs naar Nederland – nagenoeg alles achterlatend, behalve hun cultuur.In totaal kwamen tussen 1945 en 1962 meer dan 300.000 mensen vanuit Nederlands-Indië naar Nederland. Ze hadden niets, waren nietwelkom in Nederland, werden geacht zich aan te passen en hadden een uitlaatklep nodig.

Onder de immigranten bevonden zich een aantal zeer getalenteerde muzikanten die in de jaren erna een groot en onuitwisbaar stempel op de Nederlandse muziek zouden drukken. U kent waarschijnlijk wel de Indische roots van Ruud en Riem de Wolff (The Blue Diamonds), The Tielman Brothers, The Crazy Rockers, Anneke Grönloh en Sandra Reemer, maar wist u dat ook Boudewijn de Groot en Liesbeth List Indische roots hebben? En dat dit doorwerkt in latere generaties, zoals bijvoorbeeld bij Ernst Jansz (Doe Maar), Dinand Woesthoff (Kane) en Eddy en Alex van Halen? Dat er mensen zijn die bij de muziek van Doe Maar geen reggae maar Indische muziek horen?

Filmmaker Hetty Naaijkens-Retel Helmrich (bekend van eerdere Indische projecten als CONTrACTPENSIONS en BUITENKAMPERS) gaat op zoek naar die artiesten, hun muziek en hun geheimen, en komt nieuwe verhalen op het spoor. Met archiefbeelden én met veel aanstekelijke muziek.