ramen_heads.jpg

Ramen heads

  • regie: Koki Shigeno

  • met: Osamu Tomita

  • JAP •documentaire • 2018 • 93 min.

Ramen heads

U denkt misschien dat noedelsoep (‘ramen’ in het Engels) zomaar een maaltijd uit velen is, maar in Japan denken ze hier heel anders over. Daar zijn deze noedels haast een religie, of op zijn minst een manier van leven. De fascinerende documentaire RAMEN HEADS geeft ons letterlijk een kijkje in de keuken.

In de film is de keuken voornamelijk die van Osama Tomita in Matsudo, een uurtje rijden van Tokio. Zijn restaurant is vier jaar op rij uitgeroepen tot het beste ramen-restaurant van Japan, en Tomita ís zijn restaurant: als hij er niet is om ’s morgens de basissoep te maken, dan opent zijn restaurant die dag niet. Het etablissement heeft slechts tien tafels en is alleen open van 11:00 tot 17:00 uur, maar de mensen staan 's morgens al vroeg in de rij om een felbegeerd plaatsje te reserveren. En het enige dat op de menukaart staat is noedelsoep, maar dan wel de allerlekkerste en meest ‘slurptastische’ van allemaal. Noedelsoep moet je niet drinken, maar opslurpen en je ziet hoe de gasten bijna in extase daarvan genieten.

In RAMEN HEADS toont chefkok Tomita zijn in onze ogen obsessieve werkwijze: om te beginnen met verse ingrediënten van de hoogste kwaliteit uit alle regio’s van Japan (en daar zitten heel bijzondere bestanddelen bij). De kooktijd wordt op de seconde nauwkeurig gemeten; hij gebruikt vier soorten bloem voor zijn noedels en maakt de slierten dikker en langer om ze nog slurpbaarder te maken. Het bereiden van de ramen beschouwt hij als een ware kunst.

En net als we denken te begrijpen hoe deze noedelsoep gemaakt moet worden, bezoeken we ook een paar andere toprestaurants met hun eigen topchefs en besef je dat zij er minstens zo oorspronkelijke noedel-filosofieën op na houden...