tully.jpg

Tully

Tully

Kan dat wel, grappen maken over zo'n beladen onderwerp als een postnatale depressie? Zeker en vast, zo bewijst het even zwarte als scherpe TULLY. Met dank aan Charlize Theron, die net als in MONSTER een bijzondere fysieke transformatie onderging voor haar hoofdrol.

Dertig-plusser Marlo (Charlize Theron, opnieuw Oscar-waardig) is zwanger van haar derde kind. En dat terwijl ze haar handen nu al vol heeft aan het runnen van haar middle-class Amerikaanse gezin. Haar man Drew is veel van huis voor zijn werk, en als hij wél thuis is ligt hij vooral te gamen op bed. Haar zoontje Jonah heeft een ontwikkelingsstoornis en vergt speciale aandacht, zowel thuis als op school. Niet zo gek dus dat Marlo voortdurend op haar tenen loopt en tegen een nervous breakdown aan zit. Marlo’s rijke broer Craig maakt zich zorgen en biedt haar na de bevalling een nachthulp aan, om te voorkomen dat ze net als bij Jonah een postnatale depressie krijgt. Aanvankelijk weigert Marlo, maar na een zoveelste incident gaat ze overstag: enter Tully (een sprankelende Mackenzie Davis), een jonge vrolijke en energieke twintiger die Marlo ‘s nachts alle zorg en zorgen uit handen neemt. Dankzij Tully krijgt ze haar gewone leven weer op de rails, al neemt het verhaal vervolgens een wending die weinig kijkers zullen zien aankomen...

Amerikaanse komedies hebben geen beste naam, maar TULLY is de spreekwoordelijke uitzondering op de regel. Net als in JUNO en YOUNG ADULT is de hand zichtbaar van de eigenzinnige en vlijmscherpe scenarioschrijver Diablo Cody, die samen met regisseur Jason Reitman een derde meesterstuk op rij afleverde.