the_bookshop.jpg

The bookshop

The bookshop

Florence Green besluit haar leven een nieuwe impuls te geven door te verhuizen naar een dorp op het Engelse platteland. Zij opent er een boekwinkel, maar daar blijken haar buurtgenoten helemaal niet op te zitten wachten.

Vol goede bedoelingen wil Florence Green (Emily Mortimer) in 1959 een boekwinkel beginnen in een afgezonderd Engels kustplaatsje. Zij hoopt dat de bewoners kennisma- ken met de wondere wereld van de literatuur. Haar dorpsgenoten zijn echter totaal niet toe aan deze ‘revolutie’. Literatuur stelt hen niet op hun gemak – integendeel zelfs. Daarom worden de plannen van Florence al gauw gedwarsboomd door de onverschillige maar invloedrijke Mrs. Gamart (Patricia Clarkson), die er alles aan doet om de opening van de boekenwinkel tegen te houden – zij heeft namelijk ook een oogje laten vallen op het beschikbare pand. Gelukkig kent Florence niet alleen vijanden; in de persoon van Edmund Brundish (Bill Nighy) vindt zij de nodige steun, want ook Edmund gelooft in de kracht van literatuur. Samen hebben ze uiteindelijk maar één doel voor ogen: de boekwinkel zál geopend worden, of de mensen het nou willen of niet.


THE BOOKSHOP is een verfilming van Penelope Fitzgeralds gelijknamige roman uit 1978. De film – geregisseerd door de Catalaanse Isabel Coixet – won reeds drie Goya's (de Spaanse Oscars) voor beste film, beste regie en beste scenario. Dit lijkt geen toeval: in een tijdperk waarin technologie onze geliefde paperbacks dreigt te vervangen, komt THE BOOKSHOP als meer dan geroepen.