Isle of dogs

Acht jaar na FANTASTIC MR. FOX verwent Wes Anderson ons opnieuw met een stop-motion film. In ISLE OF DOGS volgen we het komische verhaal van een vijftal honden die door burgemeester Kobayashi zijn verbannen naar vuilniseiland The Isle of Dogs.

ISLE OF DOGS speelt in Japan, zo’n twintig jaar in de toekomst. Hondengriep heerst in de stad Megasaki. Burgemeester Kobayashi besluit daarom alle honden de stad uit te zetten en ze te dumpen op The Isle of Dogs, ook wel bekend als Trash Island. Door deze drastische maatregel raakt Atari Kobayashi, een familielid van de burgemeester, zijn trouwe waakhond Spots kwijt. Atari kaapt een vliegtuig en vertrekt naar het eiland om het beest te vinden, maar eenmaal aangekomen lijkt Spots van de aardbodem te zijn verdwenen. Gelukkig ontmoet Atari een vijftal honden, waaronder de zwerfhond ‘Chief’, die hem helpen om Spots terug te vinden.

Wat volgt is een hilarisch avontuur, dat bovendien visueel prachtig is vormgegeven. ‘Met veel gevoel voor detail creëert Anderson een eigen universum, dat zo mooi in elkaar steekt dat de film uitnodigt tot meerdere keren bekijken’, schrijft VPRO Cinema in een vier sterrenrecensie. Met dank aan de stemmencast: ISLE OF DOGS wordt vertolkt door een sterrenensemble met onder andere Scarlett Johansson, Edward Norton, Bill Murray, Bryan Cranston en Harvey Keitel.

ISLE OF DOGS  is een ode aan de menselijke liefde voor honden – niet voor niets klinkt de titel als ‘I love dogs’. Maar het is méér dan een schattige animatiefilm over honden: wie door het oppervlak heen kijkt, zal zien dat Anderson er heel slim thema’s als sociale onrechtvaardigheid en xenofobie in heeft weten te verwerken.