lucky.jpg

Lucky

  • Ook met Ron Livingston:

  • Tully
  • tully.jpg

Lucky

Karakteracteur Harry Dean Stanton (PARIS, TEXAS) speelt de rol van zijn leven als 90-jarige atheïstische cowboy/filosoof. Hij praat niet graag, maar zijn leven en de naderende dood bieden genoeg stof om over na te denken.

De liefhebber van actiefilms hoeft voor Lucky niet naar het filmhuis te komen. Want veel gebeurt er niet in dit regiedebuut van acteur John Carroll Lynch. Een wat nukkige man van 90 jaar oud – hoed, cowboylaarzen en sigaret – sjokt door een Amerikaans woestijnlandschap, doet wat yoga-oefeningen in zijn ondergoed, geeft zijn cactus water en gaat een hapje eten in het plaatselijke eetcafé. Het is het trage dagelijks leven van een man op leeftijd in een gehucht in Arizona.

Deze Lucky wordt levensecht neergezet door Harry Dean Stanton, een cultacteur die in zijn ruim 60-jarige carrière echter vooral bijrollen heeft gespeeld. De rol van Lucky – na Wim Wenders’ klassieker PARIS, TEXAS (1984) zijn tweede hoofdrol – is hem op het lijf geschreven. Letterlijk, want het filmscript vertoont grote overeenkomsten met Stantons eigen leven zoals dat een paar jaar terug werd geportretteerd in de documentaire HARRY DEAN STANTON: PARTLY FICTION. Ook daar zagen we een wijsgeer van het dagelijks leven die liever rookt of zingt dan zijn hart uitstort.

LUCKY is een film die tot nadenken stemt over geluk, het leven en de onvermijdelijke dood. Het authentieke optreden van Stanton en bijdragen van onder andere David Lynch en een oude schildpad leveren een filosofisch getinte film op, gevuld met subtiele humor. De prachtig verstilde scènes vormen een passende zwanenzang voor Stanton, die vlak na het afronden van de filmopnames overleed.