aus_dem_nichts.jpg

Aus dem Nichts

Aus dem Nichts

In één klap verandert het leven van Katja als ze bij een bomaanslag haar man en zoontje verliest. Neonazi’s blijken de daders, maar de rechtbank kan hen niet veroordelen, iets waar Katja zich in deze aangrijpende film niet zomaar bij kan neerleggen.

Katja (Diane Kruger) trouwt in de gevangenis met Nuri Sekerci (Numan Acar), die vastzit wegens drugshandel. Hij betert zijn leven en begint een vertaalbureau om Turkse immigranten te helpen. Op een dag wordt het pand uit het niets opgeblazen en zowel Nuri als Katja’s zoontje komen om het leven.Haar wereld stort in, ze raakt in conflict met haar ouders en schoonouders en zoekt troost in drugs.

De politie zoekt eerst in het criminele circuit, maar er blijkt een groep neonazi’s achter de aanslag te zitten. In een proces wordt er door beide partijen hard op de man gespeeld en de woede van Katja neemt toe. Als de verdachten wegens gebrek aan bewijs worden vrijgespro‐ ken neemt ze actie om gerechtigheid te laten spreken. Hoe ver moet ze hierin gaan? AUS DEM NICHTS wordt gedragen door Kruger, die eerder speelde in INGLOURIOUS BASTERDS en in veel Franse films. Dit is haar eerste Duitse rol en ze won er in Cannes de prijs mee voor beste actrice. ‘Zij dwingt de kijker mee te voe‐ len met de pijn, haat, wraakgevoelens en het verlangen naar eigenrichting dat haar perso‐ nage doormaakt’, aldus Trouw.

Regisseur Fatih Akin is zelf van Turkse afkomst en is bekend van GEGEN DIE WAND en SOUL KITCHEN. Met AUS DEM NICHTS won hij een Golden Globe voor beste buitenlandse film. Hij baseerde zijn film op de moorden op tien vooral Turkse Duitsers door terreurgroep Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) tus‐ sen 2000 en 2007. Hij maakte een aangrijpen‐ de politiek thriller over verdriet, vooroordelen en gerechtigheid.